Versterk je vriendschappen: checklist

Van het hebben van vrienden worden we gelukkiger. Zo blijkt uit talloze onderzoeken, maar die hebben we niet nodig om te weten dat dit waar is. Toch is het zo dat als we het een beetje druk krijgen met ons werk en onze ‘moetjes’ dat onze vrienden dan als eerste pas op de plaats moeten maken.

En dat is jammer. Want vrienden zijn belangrijk. Voor ons geluksgevoel en identiteit. Maar ook als we gestresst zijn, is het juist zo makkelijk om ons stressniveau naar beneden te brengen door even een kop koffie of lunch met een goede vriend te doen. Het is fijn om je hart te luchten en een frisse blik op een bepaalde situatie te hebben. En zo weet je ook weer dat jij niet de enige bent met issues.

Toch kunnen vriendschappen op den duur een richting op gaan, die niet per se goed is voor jullie beiden. De een vraagt bijvoorbeeld alleen maar aandacht, waar de andere vervolgens op leeg loopt. Of je komt erachter dat je nu eigenlijk niets meer deelt. Jullie praten enkel nog over herinneringen uit het verleden, en maken zelden nog nieuwe herinneringen.

Dit is wat ik met sommige vriendinnen helaas moest ervaren, maar dat betekent niet dat ik ze heb afgeschreven. Wat heb ik wel gedaan? In eerste instantie heb ik het uitgesproken, en verteld wat mijn behoefte in de vriendschap is. Vervolgens heb ik er energie ingestopt om ook daadwerkelijk dingen anders te doen. Om als het ware weer fris naar onze relatie te kijken.

Hoe zit het met jouw vrienden? Gaat het al jaren z’n gangetje? Ben jij de gever? of meer de nemer? Haal je nog voldoende energie en geluk uit jullie vriendschap?

In deze video geef ik je een checklist om je vriendschappen te versterken zodat je meer uit je vriendschap kunt halen. En meer kunt geven 🙂

 

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *