Tips voor beginnende videomakers!

Deze week help ik jullie graag op weg met de eerste stappen om een video te maken, want steeds meer bloggers willen ook video’s gaan maken.

Met ‘Sanny zoekt Geluk ‘ ben ik nu ruim 1,5 jaar bezig, en ik kan zeggen dat ik heel wat kennis heb opgedaan met name als het gaat om filmen en om editen, want dat doe ik (bijna) allemaal zelf. Afgelopen dinsdag vierde ik dat 15.000 mensen zich hebben geabonneerd op mijn Youtube kanaal! Yay! Dankjewel als jij daar een van bent! (of dankjewel dat je nu hier klikt)

Vandaag vertel ik je eerst welke apparatuur je nodig hebt, dan wat praktische tips qua presenteren, en tot slot hoe je een video optimaliseert voor Youtube.

 

Wat hebben we nodig?

Ok, als je echt een vlogger wilt worden heb je natuurlijk apparatuur nodig. Dit is een lijst met wat ik allemaal gebruik. Maar stel dat je slechts af en toe een video wilt maken dan kun je ook makkelijk apparatuur huren bij bijvoorbeeld Budget Cam.

1. Camera:

Veel vloggers gebruiken een spiegelreflex camera omdat deze een mooie scherpte diepte kan laten zien (dat de achtergrond onscherp is) ik gebruik de Canon 700D. Een simpele camera, die met een paar goede lenzen maximaal effect kan opleveren. Ik heb bijvoorbeeld een extra 50 mm, 1.8 portret lens. Wat belangrijk is om te weten is dat je met zo’n camera niet makkelijk kunt bewegen want je moet continue handmatig scherpstellen. Hiervoor heb je dan een cameraman nodig. Of je zet je camera op statief en plaats een voorwerp, bijvoorbeeld een lamp op jou plek, dan stel je daarop scherp en daarna neem je de plek in van de lamp (onhandig i know maar zo doen wij Youtubers dit dus).

Dit werkt dus goed als je stil staat of zit op een plek. Ondanks dat veel nieuwe spiegelreflex camera’s nu autofocus hebben, kun je deze toch niet gebruiken. Hij maakt heel veel herrie tijdens het scherpstellen, en daarnaast zie je het scherpstellen in beeld. Dus hoe leuk deze functie ook lijkt, je hebt er niks aan. Als je van plan bent veel reality achtige vlogs te maken, waarbij je een dag op stap gaat met je camera, kun je beter een systeem camera nemen die wel automatisch focust. Ik heb net de Canon g7x aangeschaft, dit is momenteel de camera om te hebben in vlog land. Hij stelt automatisch scherp en creëert dat mooie scherpte diepte effect waar we het eerder over hadden. Daarnaast heb je ook nog een statief nodig.

 

2. Geluid:

Dit is misschien nog wel belangrijker dan het beeld. Een foutje in een shot wordt je vaak wel vergeven, maar als je niet verstaanbaar bent is dat heel irritant. Gebruik liever niet de standaard ingebouwde camera microfoon van je spiegelreflex, dat geeft een schel geluid. Als het geluid mooi warm klinkt staat dat ook een stuk professioneler, en komt je stemkleur goed uit de verf. Grappig genoeg is het geluid van digitale- en systeemcamera’s nog beter dan het ingebouwde geluid van een spiegelreflex camera. Je kunt een richtmicrofoon kopen van Rode of een zenderset van Sennheisser zoals ik maar daar betaal je wel wat meer voor.

 

3. Licht:

Als je binnen filmt heb je goed licht nodig. Op internet vind je veel betaalbare softboxen sets. Ik heb er drie, maar 2 lampen zouden ook volstaan. Het eerste half jaar heb ik gewoon met een bouwlamp gewerkt om de ruimte te verlichten. Maar dat is erg geel licht en kost meer werk in de nabewerking. Als je gaat belichten zorg er dan voor dat je in elk geval je gezicht goed uitlicht en de achtergrond, zodat het beeld niet te ‘plat’ wordt en je van de muur afkomt.

 

4. Monteren:

Editen kun je jezelf aanleren door de vele tutorials die erover te vinden zijn. Er zijn verschillende edit programma’s op de markt, ik werk met Final Cut Pro x. Maar ook Sony Vegas is een goed gebruiksvriendelijk programma.

 

Presentatie tips:

De eerste keer dat je voor de camera gaat zitten kletsen kan een beetje ongemakkelijk voelen. Ik zou zeggen probeer het uit, kijk jezelf terug en check of het beeld dat je ziet ook klopt met wat je wilt vertellen en of je wel echt jezelf bent. De meeste mensen beginnen ontzettend veel ‘te doen’ als de camera aan gaat. Ze gaan anders praten, verstarren of trekke ineens allerlei gekke gezichten. Wees dus jezelf. Wat ik vaak zie is dat mensen een soort parodie van zichzelf worden. Hun ‘act’ heeft een keer gewerkt dus dan houden ze die aan. Als je echt jezelf bent betekent dit dat je de ene keer heel vrolijk en energiek over komt en de andere keer misschien wat rustiger en serieuzer want dan is je bui weer anders. Daarnaast:

– Houd je ademhaling laag, daardoor wordt je stem lager en dat is prettig om naar te luisteren.

– Omdat je in een zwart gat kijkt, ben je soms geneigd te gaan staren in de camera, probeer een glimlach in je ogen te hebben. En doe net alsof de camera een vriend van je is. Bedenk ook dat de camera alles vergroot dus houd je mimiek en handgebaren rustig. Let op het kader, in een close-up zie je je handen niet, dus als je nu heel erg druk met je handen gaat praten , gaan ook je schouders bewegen. En krijg je een pratend hoof met twee wiebelende schouders te zien. Dat leid af en is zonde.

– Zorg dat je openingsshot een close up is of een medium, online kijken mensen op kleinere schermpjes dan op tv. Dus als je al te ver weg begint bijvoorbeeld in een loopje dan verlies je het eerste contact met je kijker.

– Extra tips hierover vind je in deze video:

Youtube Strategie tips

Youtube is de op een na grootste zoekmachine ter wereld. Als je wilt dat je content goed wordt geïndexeerd en makkelijk te vinden is moet je goed nadenken over een aantal zaken. Het mooie van Youtube is dat het een sociaal netwerk is. Als je het goed aanpakt, kan een video vanzelf kan gaan groeien, doordat ie vaker wordt voorgesteld door Youtube of doordat mensen je video gaan liken en delen.
1. Titel.
Youtube kan zelf niet je video bekijken, dus hoe komt de zoekmachine te weten waar jouw video over gaat? Door je titel en je beschrijving. Zorg dus dat deze net zo zorgvuldig zijn bedacht als de titel van een blogpost. Weet op welke zoekwoorden veel wordt gezocht en gebruik deze in je titel en beschrijving. Zorg dat de titel wel echt de lading van je video dekt. Als je bijvoorbeeld als titel hebt: Lekkere meiden in bikini, dan zal daar veel op geklikt worden, maar mensen klikken ook direct weg als ze dat niet te zien krijgen. Dit registreert Youtube in de watchtime. Tegenwoordig rankt watchtime -hoe lang blijft een kijker hangen in jouw video- hoger dan het aantal views, precies om dit bovenstaande situaties te voorkomen. Om deze reden moet je goed rekening houden met hoe lang je je video maakt. Online kijken we vaak even snel tussendoor. Weet waar jouw publiek zich bevind, en hoeveel tijd ze kunnen spenderen aan het kijken van je video. Over het algemeen werken korte video’s het best.
Maak ook je titel niet te lang, want dan is niet de hele titel zichtbaar. Mijn naam Sanny zoekt Geluk valt er dan af. Zeker in het begin moet je dit echt voorkomen omdat je een bepaalde herkenbaarheid wil genereren met je naam naar je publiek. Zodat zij weten hey, dit is niet 1 video, dit is een serie van video’s of een heel kanaal. Oja, over die naam gesproken. Ik had Sanny zoekt Geluk al gekozen voordat ik überhaupt over strategie ging nadenken. Mijn titel is eigenlijk te lang. Veel liever kies je voor 1 woord. Verder geldt dat je in je titel eerst verteld waar het om gaat en pas aan het einde je naam en eventueel de aflevering nummers vermeld.
2. Thumbnails

Thumbnails zijn de foto’s waar je op klikt. Als je partner bent geworden van Youtube is het ook mogelijk om handmatig thumbnails toe te voegen, zo kies je dus zelf welke foto erbij hoort in plaats van een random screenshot. Belangrijk hierbij is dat je thumbnail je video moet verkopen. Dus eigenlijk zou je hieraan al moeten zien waar de video over gaat. het moet je triggeren om op te klikken. Bijna de helft van de Youtube gebruikers kijkt de video’s mobiel, dus je thumbnail moet ook op klein formaat goed zichtbaar zijn. Ga daarom niet te ver weg staan. Je kan tijdens het filmen een foto maken en deze later gebruiken als thumbnail. En de foto moet in elk formaat scherp zijn: minimaal 640 x 360 pixels.

3. Watchtime / spanning:

Als watchtime zo belangrijk is, hoe zorg je dan dat ie zo hoog mogelijk is? Zorg ervoor dat de video vooral niet te lang is, en dat hij continue blijft boeien. Kijk selectief naar je eigen materiaal en weet wanneer je je punt hebt gemaakt, knip de rest eruit, haal ook dubbelingen eruit, zodat ie niet te langdradig wordt. Wat ook goed kan werken is aan het begin van de video opsommen wat mensen kunnen verwachten. Of laat bijvoorbeeld als je een recept of DIY maakt, aan het begin al het eindresultaat zien. Dan weten mensen waarvoor ze kijken.

4. Beschrijving van je video.

Hiervoor geldt grotendeels hetzelfde als de titel. Maar hier heb je ook gelegenheid om je publiek direct aan te spreken en te vragen om een reactie (d.m.v een vraag) een like, of om te subscriben. De eerste 3 regels gaan over de video zelf. De rest van de tekst bevind zich onder ‘lees meer’. Daar kun je extra informatie kwijt. Bijvoorbeeld je website en social media links.

5. Tags

Je kunt ook tags toevoegen aan je video, let erop dat de woorden die je invult echt goede zoekwoorden zijn. Ik gebruikte bijvoorbeeld veel ‘bewustzijn’ maar toen ik bij google adwords keek of hier veel op werd gezocht viel dit heel erg tegen.

6. Annotaties/ Kaarten

Als je inkomsten wilt verwerven met je Youtube kanaal dan moet je eerst Youtube partner worden. Dit kun je aanvragen bij Youtube. Zodra je partner wordt komen er extra functies beschikbaar waaronder de thumbnails, kaarten en annotaties. Annotaties kun je toevoegen aan je video zodra deze is geupload. Dit kan een tekst zijn, een subscribe knop, of een link naar een andere video of je website. Aan het einde van al mijn video’s maak ik hier gebruik van door te linken naar een vorige video, en een must watch. Daardoor blijven mensen langer op je kanaal.

En actie! Veel succes met het maken van je video! Voor vragen kun je altijd een reactie achter laten.

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *