Tips die je wél van je telefoonverslaving af helpen!

Hoe smartphones je geluk stelen

Wist je dat je gemiddeld tweeënhalf uur per dag op je mobiele telefoon doorbrengt? WhatsApp, Instagram, Facebook en Twitter: ongemerkt snoept je telefoon je minuten weg. En dat heeft gevolgen voor je concentratie, je gezondheid, je productiviteit én je geluk. Want als je je leven en tijd vult met je smartphone, is er voor je vrienden, een hobby of je huisdier opeens geen tijd meer.

Verslaafd?

In het boek Leven zonder smartphonestress (check de win actie onderaan:-) maakt wetenschapper Alexander Markowetz ons duidelijk waarom we zo snel naar onze telefoon grijpen. Door ons smartphone-gebruik wordt het stofje dopamine, ook wel ‘gelukshormoon’, aangemaakt. Steeds als we een like of een WhatsApp-berichtje krijgen, voelt dat als sociale bevestiging. Dat stimuleert ons dopamine niveau. En hoe meer dopamine, hoe groter onze geluksroes. En dié is verslavend.

 

Maar zo verslaafd ben ik toch niet?

Markowetz stelde een lijst op waarmee je het zelf kunt checken:

 • Denk je vaak aan je telefoon of aan bepaalde apps, ook als je ze op het moment niet gebruikt?
 • Verleng je de tijden dat je je smartphone gebruikt telkens weer?
 • Heb je al eens vergeefs geprobeerd je tijd met je telefoon te beperken?
 • Word je onrustig, verdrietig of kwaad wanneer je je hem niet kunt gebruiken?
 • Ben je vaker met je smartphone bezig dan je eigenlijk van plan was?
 • Heb je vanwege je telefoongebruik al eens problemen met je partner gehad, met je opleiding of op je werk?
 • Heb je weleens gelogen om te voorkomen dat anderen te weten kwamen hoeveel tijd je met je smartphone bezig bent?
 • Gebruik je de smartphone ook om jezelf van problemen in je leefomgeving af te leiden en je stemming te verbeteren?

 

Hoe meer van bovenstaande vragen je met ja hebt beantwoord, hoe groter de kans dat je verslaafd bent aan je mobiele telefoon…

 

What to do?

 

Maar wat doe je tegen dit verlangen naar je telefoon en de dopaminebeloning die je krijgt als je je telefoon aanzet? Om weer baas in plaats van slaaf te worden van je smartphone raadt Markowetz ons aan om op digitaal dieet te gaan!

 

In het boek wordt beschreven hoe we minder afhankelijk kunnen zijn van onze smartphone. Een aantal tips:

 

 • Stop je telefoon op een plek waar je minder snel bij kunt. De stap om je telefoon te pakken wordt hierdoor groter. Sta je te wachten voor het stoplicht? Als je telefoon in het dichtgeritste vakje zit ín je rugzak in plaats van je jaszak, zal je hem niet zo snel pakken.
 • Zet jij ’s avonds je wekker op je smartphone? En check je dan ook nog je mail, WhatsApp en Instagram? Koop een ouderwetse wekker en maak je slaapkamer een smartphonevrije zone.
 • Bedenk voordat je je telefoon pakt of dat wel noodzakelijk is. Is er niets anders waar je beter of liever je kostbare tijd aan besteed?
 • Leg jezelf de regel op dat je je smartphone alleen op die ene oncomfortabele stoel mag gebruiken. Dat maakt drie uur achter elkaar WhatsAppen niet zo aantrekkelijk…

 

Vooral die laatste tip lijkt me een uitdaging, maar ik ga hem wel aan! Want 2,5 uur van mijn dag (als het niet stiekem meer is) is wel veel tijdsverspilling hoor. Dan hang ik liever in het park rond.

En jij? besteed je meer of minder dan 2,5 uur per dag aan je telefoon?

WINACTIE! Wil je dit boek winnen? Ik mag er 2 weggeven. Laat hieronder weten dat je het boek wilt winnen, dan trekken we er een winnaar uit 🙂

Wil je hier meer over lezen? Het boek is hier te bestellen.Smartphone stress Alexander Markowetz

 

Misschien vind je dit ook leuk

48 Comments

 1. 1
 2. 2

  Heel graag! Ik besef me steeds vaker hoe vaak ik eigenlijk dat ding in m’n handen heb en dat frustreert me best wel. Uitrekenen hoe lang ik per dag op m’n smartphone zit durf ik helaas allang niet meer.. Tijd voor verandering!

 3. 3
 4. 4

  Ja, lijkt mij interessant om het boek te lezen en dan helemaal als ik m gewonnen heb! Ik wil m daarna doorgeven aan anderen zodat zij ook meer inzicht kunnen krijgen in telefoon gebruik.

 5. 5

  Jaaaaa die wil ik wel winnen. Ik ga binnenkort door jou super leuke vlogs de 7day recharge challenge doen. En aangezien je dan ook niet je smartphone mag gebruiken lijkt me dit boek wel handig hihi (beetje verslaafd haha)

 6. 7

  Wil ik heel graag winnen! Zeker als fulltime moeder op dit moment is het een heel makkelijke manier om even te ontsnappen. Zou er graag vanaf komen!

 7. 8
 8. 9
 9. 10

  Ja, ik zou graag het boek willen winnen. Helaas behoor ik ook tot de groep “verslaafd aan m’n mobiel” :-p

 10. 11
 11. 12
 12. 13
 13. 14

  Jaa zat laatst al te kijken in de bieb is hij nog niet. Is wel wat voor mij. Me huisgenoot en nog wat vrienden. Lijkt me een interessant en leerzaam boek.

 14. 15

  Omdat ik nu “weer” op me telefoon zit te socialemediaen.. Ik denk dat de kwaliteit van geluk/leven achteruit gaat door onze telefoons, computers, tablets etc. Welkom in de tijd van nu maar we ontkomen er tegenwoordig niet meer aan. Waar ligt het balans? Daarom zou ik het boek graag willen lezen :). Happy lucky weekend!

 15. 16
 16. 17
 17. 18

  Ik zou graag mee willen dingen naar dit boek! Mijn telefoon en ik hebben al jaren een haat-liefdesverhouding, dus thema is mij maar al te bekend, haha!

 18. 19

  Wauw! Interessant artikel, hierdoor ben ik erg nieuwsgierig geworden naar het boek! Afgelopen jaar heb ik tijdens mijn studie gemerkt dat veel tijd verloren gaat aan mijn telefoon, en om toch productiever te werk te gaan zou ik meer willen weten over de telefoonverslaving (die ik zelf heb, niet heel erg maar het word steeds erger). Leuke winactie, hoop dat dit boek binnenkort op mijn deurmat valt! (Kan ik hem meenemen op vakantie, hoef ik minder tijd te besteden aan mijn telefoon ;-))

 19. 20
 20. 21
 21. 22

  Ik probeer ook te minderen want ik word er soms niet goed van om steeds naar het schermpje te staren en bereikbaar te moeten zijn. In het weekend zet ik hem steeds vaker `s avonds uit omdat ik de wekker inderdaad niet zet. Die tip van een ouderwetse alarmklok kopen is een goede! Dan kan de telefoon ook door de week na een bepaald tijdstip gewoon uit.

 22. 24
 23. 25

  Ik wil dit boek heel graag winnen.
  Helaas kan ik niet ontkennen een telefoon verslavind te hebben. Gelukkig besteed ik de meeste tijd aan blogs,artikelen en Instagram die over gezondheid en persoonlijke ontwikkeling gaan.Helaas klik ik ook onnodig vaak nutteloos op Facebook bijvoorbeeld.
  Met dit boek hoop ik meer tijd over te houden om aan de dingen te werken die wel belangrijk zijn en meer engerie over te houden na het werken en sporten. Echt leuk dat je een boek mag weggeven en deze blog heeft mij erg aan het denken gezet. Dank hiervoor!

 24. 26

  Al een tijdje mee bezig om mijn telefoon minder te gebruiken, maar het blijft lastig. Heb toevallig afgelopen week wel mijn mobiel uit mijn slaapkamer gelaten, dus al een stap in de goede richting! Maar dat altijd beter.. Daarom doe ik graag mee met de winactie!

 25. 27

  ik heb het er heel vaak met familie , vrienden, collega’s over, dat ik soms echt naar die oude tijd verlang zonder Facebook, vernieuwde telefoons etc. ik durf er eerlijk vooruit te komen dat ik wel degelijk verslaafd ben aan m’n tel, het lijstje hierboven bevestigd het en ben der zeker niet trots op. heb soms momenten dat ik alles hebt gecheckt me mail, Facebook, de rabo app , instagram en dan denk en nu ? continue die bevestiging zoekende op je tel, nee word je niet bepaald vrolijk van. miss dan toch eens overgaan op een tel zonder abbo, maar dan denk ik ja als ik ergens iets niet kan vinden dan gebruik ik maps, als ik me saldo wil checken dan dan… ja ik heb ook nog wel een leven naast m’n telefoon hoor haha ook al klinkt dat nu zo niet 🙂 het lijk me fijn om het boek te winnen en dan schuif ik hem ook gelijk daarna bij m’n vriend onder de neus haha. want die kan ook zo gezellig op de bank spelletjes spelen, en lachend achter dat ding zitten vanwege hun groepsapp …

 26. 28

  Ook ik besef dat ik veel te veel van mijn kostbare tijd kwijt ben aan mijn smartphone. Maar juist omdat de telefoon tegenwoordig overal voor dient merk ik dat cold turkey afkicken me lastig afgaat. Lijkt me super dit boek te winnen en tips te krijgen hoe balans aan te brengen in mijn telefoongebruik.

 27. 29
 28. 30
 29. 31

  Ja ik doe graag mee voor het boek! Kan wel wat inzichten en tips gebruiken, mijn partner klaagt dat ik er veel te veel op zit ☺️?

 30. 32
 31. 33

  Ik doe mee met de win-actie! Ik zit ook zeker wel aan mijn 2 uur per dag wat mijn iPhone-verslaving betreft. Ik lees al veel kleine artikelen op Pinterest bijv. om te ”iPhone-detoxen”, maar ik denk dat dit boek me beter zou kunnen helpen! Al helemaal als ik straks op vakantie ga en niet te vaak mijn telefoon erbij moet pakken…

 32. 34
 33. 35

  Het lijkt me ontzettend fijn zo’n boek!
  Vooral omdat ik merk dat ik mezelf vaak ga vergelijken op social media. Terwijl ik juist meer met mezelf bezig wil zijn. Niet op de arrogante manier, maar ik wil me focussen op mezelf en niet teveel bezig zijn met de levens van andere mensen. Ik merk dat ik op korte termijn blij bent met mijn telefoon maar op langer termijn eerder ongelukkig wordt van al het social media gebruik en mijn mobiel. Het lijkt me heerlijk om even niet bezig te zijn met alles waar ik uiteindelijk toch niet veel mee kan. Ook merk ik dat ik vaak niet productief kan werken door al dat telefoon gebruik. Best gek eigenlijk, dat ik dit allemaal zelf al weet maar dat ik er toch steeds snel naar grijp. Misschien kan dit boek net het extra zetje geven. Vandaag heb ik trouwens een telefoonloze dag. X

 34. 36

  Hee Sanny!

  Ik zou het boek erg graag winnen! Afgelopen vakantie heb ik geprobeerd om de vakantie door te brengen zonder wifi en eigenlijk was heel erg fijn! Ik had veel meer tijd om daadwerkelijk van de vakantie te genieten. 🙂 Volgend jaar ga ik studeren, waardoor het mij handig lijkt om ook in het dagelijks leven productiever te worden (door minder door mijn telefoon afgeleid te raken).

  Liefs Eline

  P.S. Ik word altijd ontzettend vrolijk van je filmpjes, waardoor het een echt geluksmomentje is.

 35. 37

  Ik wil het boek graag winnen.
  Na 2 heerlijke weken in Frankrijk zonder wifi lukt het me niet om hem thuis ook weg te leggen

 36. 38

  Hi Sanny,

  Interessant artikel, en vooral heel herkenbaar! Ik merk al lange tijd dat ik (zoals jij dat mooi noemt) niet meer de baas ben over mijn telefoon. Van alles geprobeerd ‘de verslaving’ te remmen, waarbij ik zelfs overwogen heb om een ouderwetse Nokia te kopen waar geen social media op zit. Tot op vandaag heb ik dé oplossing nog niet gevonden. Een regel die ik mezelf op heb gelegd en best goed werkt is dat ik van mezelf alleen op WiFi-netwerken zodat ik onderweg niet meer op social media.

  Mocht ik nog op tijd zijn dan zou ik het boek heel graag willen winnen! Dan kan ik lezen vóór het naar bed gaan in plaats van op social media te verdwalen :).

  Groetjes Rebecca

 37. 39
 38. 40
 39. 41

  Ik zou het boek heel graag winnen! Ik ben de laatste tijd echt te veel met mijn telefoon bezig, ook al was ik het niet van plan binnen de kortste keren heb ik hem in mijn handen! Ook is het niet zo goed voor mijn productiviteit… Dit boek zou dus zeker van pas komen!

 40. 42
 41. 44

  Ik wil het boek graag winnen want dan hoef ik ten eerste niet meer op mijn smartphone te kijken, omdat ik een boek lees. En ten tweede niet zulke artikelen op te zoeken omdat ik zo wanhopig verslaafd ben aan mijn telefoon

 42. 46
 43. 47
 44. 48

  Oh gosh… Ik zit waarschijnlijk wel iets van 6 uur per dag op mijn telefoon, gewoon omdat ik niks te doen hen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *