Stop met lui zijn, en krijg meer gedaan met deze anti-uitstel tips

Wat werkt tegen uitstelgedrag?

Doelen stellen helpen je enorm bij het bereiken van je dromen. Maar als je een slechte focus hebt, dan voel je je vooral schuldig over al die plannen die niet lukken. Ik weet dat veel mensen moeite hebben met zich focussen op 1 taak, daarom deel ik vandaag wat dingen die voor mij hebben gewerkt om mijn focus en productiviteit te vergroten. En mijn uitstelgedrag de deur uit te doen.

1.

Als je echt iets gedaan wilt krijgen zet dan al je notificaties uit. Zorg voor weinig afleiding. Schoon bureau. Telefoon op stil, en leg deze in een andere kamer. Sluit alles op je computer af, behalve datgene dat je nodig hebt: 1 browser open.

2.

Beloon jezelf. Bouw korte momenten van focus in, bouw het op. Begin met 5 of 10 minuten werken. Daarna krijg je een pauze van 5 minuten. Dan werk je weer 5/10 minuten, en dan heb je weer pauze. Maak de werk momenten steeds langer. Het belangrijkste probleem bij uitstelgedrag is niet kunnen beginnen, op deze manier begin je toch. Wat voor mij heel goed werkt is een wekkertje.

3.

Een to- do list maken helpt om alle taken uit je hoofd te halen. Maar je moet dit vervolgens wel inplannen in je agenda, zodat het ook echt gebeurt. Alles dat niet in je agenda komt te staan, doe je ook niet uiteindelijk.

4.

Succesvolle mensen richten zich op de uitkomst van een taak, mensen die falen richten zich op waar ze doorheen moeten. Als je alleen maar denkt aan hoe zwaar het zal worden, wordt focussen lastig. Als je denkt aan het eindresultaat, en hoe je je daarbij voelt krijg je de energie om te starten

5.

Cal Newport schrijver van het boek ‘So good they can’t ignore you zegt: Doe minder oppervlakkig werk, en meer werk dat er echt toe doet. In wezen zijn er 2 soorten werk:

  • Oppervlakkig werk zoals email, besprekingen en informatie heen en weer krijgen. Dingen waarbij je niet echt je talent nodig hebt.
  • Als je werk doet wat er echt toe doet, en waarvoor je bent aangenomen, gebruik je al je talenten, wordt je verder gepusht en lever je top resultaten.

Het probleem is dat we allemaal verdrinken in oppervlakkig werk. Wat je hierbij kan helpen is om de dag nooit te beginnen met email, want daardoor verzeil je van de ene taak die niet op je lijst stond in de andere. Begin ’s morgens meteen met die belangrijke taak (niet uitstellen!), die alleen jij kan, en waarbij je al je talent nodig hebt.

6.

Ik werk fijn op klassieke muziek en eentonige techno. Vooral house muziek kan mij helemaal in de ‘work zone’ krijgen. Probeer voor jezelf uit wat bij jou het beste werkt.

7.

Een korte meditatie kan trouwens ook heel goed werken om je beter te focussen.

8.

2 minuten regel! Doe alles dat in 2 minuten kan, in 2 minuten.

9.

Verwerk je emails direct. Eerder schreef ik dit uitgebreide artikel over hoe je je inbox leeg krijgt en leeg houdt.

Succes! En deel ook vooral jouw persoonlijke tips en tricks in de comments!

 

Misschien vind je dit ook leuk

2 Comments

  1. 1

    Heel suf, maar wel doeltreffend: stel niet uit tot morgen wat je vandaag nog gedaan krijgt. Dus.. lukt het vandaag nog (maar geen zin)? Gewoon doen!

  2. 2

    super leerrijk artikel! heb je soms zin om een artikel te maken over alle inspirerende en hulpvolle boeken te schrijven? lijkt me zeer interessant!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *