Q&A: Sparen, geld uitgeven & Pensioen

geld besparen

Zoals ik je hier al vertelde wil ik komend jaar wat meer stil staan bij wat ik uitgeef, zodat ik geld kan sparen voor een paar mooie doelen zoals trouwen, een huis kopen en wie weet ga ik zelfs nog op huwelijksreis. Op Instagram vroeg ik met welke financiële vragen andere lezers zitten. Daar kwam het volgende uit:

Hoe geef je minder geld uit?

Door inzicht te krijgen in wat je waaraan uitgeeft. Houd dit in elk geval 2-3 maanden bij en je zult ontdekken dat veel geld gaat naar dingen die je van te voren niet had bedacht, kleine dingen zoals koffie’s, lunches en tijdschriften. Maar je kunt er net als Nathalie ook achter komen dat je auto veel geld kost, en dat je hem amper gebruikt.

Hoe houd je makkelijk je uitgaven bij?

Hiervoor zijn er allerlei handige apps zoals de budgettool app, maar je kunt het natuurlijk ook in je notities zetten. Dit kost even wat werk maar bespaart je al snel veel geld, omdat je veel bewuster met je geld om gaat. Juist dat ene sapje van 4,- euro die je een paar keer per week haalt voel je niet zo. Het is maar 4,- euro ten slotte. Maar zodra je alles op een rijtje ziet staan, denk je de volgende keer bij het kopen van een sapje nog een keer na of het nou wel verstandig is.

Hoeveel geld heb je nodig als buffer?

Dit hangt helemaal van je lifestyle af. Studeer je nog, heb je kinderen? Kook je vaak zelf, of ga je liever buiten de deur eten? Dit is voor iedereen verschillend. Het is handig om te kijken wat je per maand uitgeeft, en hoeveel geld je nodig hebt om te kunnen leven. Dus je huur, eten, verzekeringen, vervoer etc. Tel dat allemaal bij elkaar op en doe het keer 3 maanden. Dat is een fijne buffer. Stel dat je nu je baan kwijt raakt, dan kun je in elk geval je sollicitatie periode doorkomen zonder problemen.

Moet je sparen met een specifiek doel in gedachten? 

Ja dit is veel makkelijker en leuker. Je maakt nu eenmaal liever geld over naar ‘vakantie’ of ‘mooie nieuwe keuken’ dan naar rekening nummer 8954322. Slim is om een vast bedrag per maand te kiezen dat je wilt sparen, en dit dan automatisch over te laten schrijven elke maand. Psychologisch gezien werkt dat beter, dan dat je elke maand handmatig je spaargeld overmaakt en dus je lopende rekening steeds kleiner ziet worden (ook al is het voor een goed doel).

Hoe word je slapend rijk?

geld besparen sparen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Helaas is hier tot op heden nog geen antwoord op gevonden. Onderzoek loopt nog.

Wanneer begin je als freelancer met je pensioen opbouwen?

Je kunt het beste op je 30e beginnen. Veel freelancers zien pensioen als iets extra’s, maar dat is het natuurlijk niet. Het zou zelfs heel goed mogelijk kunnen zijn dat we  helemaal geen AOW meer krijgen tegen de tijd dat wij met pensioen gaan. Daarom moet je echt op tijd beginnen.

Hoe spaar je als je inkomen elke maand anders is?

Bekijk onderstaande video voor deze en andere vragen!

 

Bekijk hier het hele interview met Nathalie en Joëlla van How 2 Spendit. Heb je meer vragen? Ze helpen je graag verder!

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *