Samen terugblikken op 2018 met presentatrice Saskia Weerstand, die op zoek ging naar zichzelf

Het nieuwe jaar staat alweer voor de deur. Wat vliegt de tijd toch snel. De jaarwisseling is voor mij echt het moment voor een reset: Een nieuw begin. Het is zo waardevol om terug te blikken op wat dit jaar me heeft geleerd en eens wat langer stil te staan bij hetgeen dat goed ging, maar ook bij de momenten dat ik merkte dat ik minder lekker in mijn vel zat. Vanuit een aantal zelfreflectie vragen, die jij ook kunt doen, zet ik mijn nieuwe intenties voor 2019.

 

Omdat deze zelfkennis je ook helpt bij het voorkomen van zowel fysieke als mentale kwalen, heeft Nationale-Nederlanden mij gevraagd hier aandacht aan te geven en nodigde me uit om samen met mijn collega Saskia Weerstand, die net als ik in 2018 moeder werd, terug te blikken op het afgelopen jaar.

2018 was voor Saskia een jaar waarin veel veranderde. Want terwijl ze net was bevallen van haar eerste kindje Jeppe Dino kreeg ze te horen dat ze geen werk meer had als presentatrice bij KRO-NCRV. Voor mij hele herkenbare ervaringen, mooi om daar eens samen bij stil te kunnen staan.

Wie is Saskia Weerstand?

geboren: 6 september 1986 te Blokzeil

Studeerde: Media en Entertainment management

Beroep: presentatrice KRO-NCRV (ZappLive), radiodj voor 3fm en vlogger voor YouTube kanaal: Saskia Weerstand

Woont in Amsterdam samen met haar man Syb en zoon Jeppe Dino.

”Ik kwam in 2018 terecht in een emotionele rollercoaster met één vraag: Wie ben ik als ik niet doe wat ik doe?”

 

Saskia, jij bent net als ik moeder geworden in 2018. Hoe kijk je terug op dit jaar?

”In één woord: Trots. Ik begon het jaar heel erg gespannen, want ik vond het heel lastig om zwanger te zijn. Ik vond de zwangerschap heel lang duren omdat ik het zo spannend vond. Er groeit iets in mij, waar ik totaal geen controle over heb en ik werd heel erg geconfronteerd met mijn eigen onzekerheid in loslaten, er kan van alles mis gaan dacht ik de hele tijd. In plaats van dat het ook goed kan gaan. Dat vond ik heel vervelend. Die onzekerheid. Ik dacht ”Ahh laat het alsjeblieft snel februari zijn”. Dan ben ik hier vanaf.

Als het kind er is kan ik ervoor zorgen, daar had ik wel vertrouwen in, maar in mijn buik, dat vond ik moeilijk. Toen Jeppe er eenmaal was merkte ik dat alles heel erg vanzelf ging, ik voelde hem goed aan en dacht echt ”wauw ik ben een geboren moeder”. Daar voelde ik me heel zeker in. Ik weet precies wat ik moet doen. En doe ik het dan allemaal volgens de regels? Nee. Maar wat maakt dat uit, ik doe het op mijn manier.”

 

Mijn eigen ervaring:

Als ik één woord aan 2018 zou moeten geven dat is dat: Transformatie. Ik heb mijn vrouwelijke zachte kant veel meer ontwikkeld. Voorheen zat ik veel meer in mijn ‘mannelijke energie’. Wat ik daarmee bedoel is dat ik weet wat ik wil. Ik ben niet bang om dat uit te spreken. Ik neem de leiding en dankzij mijn ambities ga ik maar door. Door mijn zwangerschap nam ik de tijd om stil te staan bij de dingen en om naar binnen te gaan. Ik ontdekte dat ik maar één ding écht belangrijk vond: het welzijn van de baby in mijn buik, en dus mijn eigen welzijn. Van daaruit durfde ik voor het eerst in mijn leven echt te kiezen voor die rust en ruimte die ik altijd al nodig had. Maar niet altijd durfde te nemen. Ik heb echt nee leren zeggen, zonder me daar schuldig over te voelen. Voorheen kon ik wel eens bang zijn dat wanneer ik te vaak nee zou zeggen dat ik dan niet meer gevraagd zou worden. Maar nu moest ik gewoon rustiger aan doen omdat ik zo vreselijk moe was. Gelukkig bleven de opdrachten binnen stromen, dus dat gaf me veel zelfvertrouwen.

 

Was er ook een moment het afgelopen jaar waar je liever niet meer aan terug denkt?

”De eerste weken na mijn bevalling waren echt niet fijn. Ik had een hele zware bevalling gehad en zat middenin mijn herstel toen mijn werk belde. Ze vertelden me dat ze me voorlopig niet wilden inhuren. Daar ben ik ontzettend van geschrokken, je gaat toch uit van financiële zekerheid. En dat viel in een klap weg. Ik dacht: En nu? Geen werk. Geen inkomen. Net een kind. Hoe ga ik dit doen?”

”Toen kwam ik er ineens achter dat mijn hele identiteit ligt in wat ik doe. Ik ben presentatrice bij KRO-NCRV en radio-dj bij 3FM, maar wie ben ik als dit werk wegvalt? Ik heb er zo lang voor geknokt om dit te bereiken dat ik uiteindelijk ben geworden wie ik ben door wat ik doe. Mijn werk is mijn leven en andersom. Zo kwam ik terecht in een moeilijke emotionele rollercoaster met één vraag: Wie ben ik dan als ik nietdoe wat ik doe? Uiteindelijk bleek gelukkig wel dat ze me na drie maanden wel weer wilde inhuren. Maar dat wist ik niet direct. Dus in die drie maanden kreeg ik de ruimte om mezelf te gaan zoeken.”

Hoe heb je dat aangepakt?

”Het begon bij het herontdekken van mijn passies. Welke dingen wil ik al heel lang doen, maar doe ik niet omdat ik druk ben met werken. Nu kon ik ineens gaan reizen waar ik zo van houdt. Dat kon normaal niet omdat ik twee programma’s per week maakte. Ineens had ik sinds 8 jaar een hele zomervakantie vrij. Dus we kochten een oude camper. Ik ben weer gaan schrijven. Ik ben een reisblog begonnen. Ik ben alles gaan doen waarvan ik dacht dat ik het altijd al wilde doen. Ik ontdekte dat mijn identiteit ligt in mijn creativiteit. In het maken. Ik kwam erachter dat ik zelf ook heel veel kan en dat ik daar zelfs geld mee kan verdienen.”

 

Mijn ervaring:

Dit verhaal herken ik heel erg van de tijd dat ik werkte als actrice en presentatrice voor tv. Je bent afhankelijk van producenten. Hun telefoontje bepaald of je werk hebt of niet. En je kunt er zomaar uitliggen. Voor elke opdracht moet je een andere faccet van je persoonlijkheid uitvergroten. Want in het ene programma ben je die gevatte brutale dame, en in het andere laat je bijvoorbeeld meer je serieuze kant zien. Alleen al vanuit die gedachte schoot ik continue in de aanpassing. Ik had het gevoel niet helemaal mezelf te kunnen zijn, omdat ik niet én brutaal, én maf én serieus mocht zijn.

Dat brak mij op een gegeven moment op. Toen ben ik zelf gaan maken wat ik wilde: video’s en interviews over het leven en hoe je er zelf iets moois van kan maken. Dat werd mijn YouTube kanaal Sanny zoekt Geluk. Dat gaf me heel veel zelfvertrouwen omdat ik die producenten niet meer nodig had om te doen wat ik het liefste wilde.

 

Oké, als ik het zo hoor ben je trots omdat je ruimte voor jezelf hebt gemaakt?

”Ja! Ik heb voor mezelf gekozen. Want daar gaat het om: Doen wat je écht wilt. Ik kon ook ineens weer weekend vieren met mijn gezin. En spontaan weekendjes weg. Die vrijheid had ik acht jaar niet gehad en daar haal ik nu zoveel geluk uit. Ik ben veel meer van het leven gaan genieten.”

 

Wat ging beter in 2018 ten opzichte van 2017?

”Ik sta sterker in mijn schoenen en weet beter waar ik voor sta: Genieten van het leven. Echt het leven omarmen. Je kunt van elke dag iets moois maken. Ik was een enorme workaholic. Ik sliep weinig, werkte ‘s nachts en was altijd bezig met carrière maken en nu besef ik me dat dat niet per sé het leven is.”

 

Check je wel eens bij jezelf hoe je je voelt?

”Ja ik ben twee keer bijna overspannen geraakt. Dat is al wel ruim 7 jaar geleden. Iedereen wil laten zien wat hij kan en we leven in een maatschappij waar dat ook wel een beetje van je verwacht wordt denk ik. Maar dat overspannen gevoel was zo erg, dat wil ik nooit meer. Dus ik luister heel goed naar mijn lijf. Als ik een bepaalde spanning of kortademigheid voel dan neem ik direct gas terug. Die spanning kwam vaak bij werkgevers vandaan, omdat ik dacht dat ik alles moest doen wat ze van me vroegen. Terwijl ik nu veel meer let op wat voor mij goed is. Ik heb geleerd om veel meer voor mezelf op te komen.”

Even met de ogen dicht om het afgelopen jaar voor ons te zien. Wat kon er beter?

Hoe goed zorgde je voor je lichaam het afgelopen jaar?

”Als er een stappenteller op mijn kinderwagen had gezeten had ik al 6 keer de marathon gelopen. Dat vind ik heerlijk, lekker wandelen met Jeppe in de wagen. Ik zou ook wel onder begeleiding willen sporten en adviezen willen over mijn voeding. Je hebt maar een lijf en dat moet je goed onderhouden. Ik geloof ook wel dat als je daar goed op past, dat de rest van je leven ook veel beter gaat. Nu ik weer helemaal lekker in mijn vel zit, ga ik ook tijd maken voor de dingen die ik belangrijk vind. Ik heb zin in 2019!”

 

Mijn ervaring: 

Elk jaar weer is een van mijn goede voornemens om vaker te sporten, maar dat lukte dan 2 maanden, en daarna kwamen de excuses waarom ik niet meer zo vaak ging. De enige die hier verantwoordelijk voor is ben ik zelf. Dus ik ben heel blij dat ik dit jaar een personal trainer (gespecialiseerd in zwangere en posnatale vrouwen) genomen en ben voor het eerst in mijn leven krachttraining gaan doen.

Ik heb ook een afspraak gemaakt met een orthomolucair therapeut, iemand die gespecialiseerd is in hormoonbalans. Ik voelde me zo gejaagd en uit balans dat ik een bloedtest heb gedaan. Daar kwamen een aantal tekorten in vitamines uit. Hier ben ik vervolgens op gaan letten en ik kreeg o.a een vitamine B12 kuur mee omdat ik geen vlees eet. Nu een aantal maanden later voelde ik me echt steeds sterker worden. Zo fijn om voor jezelf een gezondheidsplan te maken!

 

Onze voornemens voor 2019 zijn:

Sanny:
  • Blijven werken aan mijn conditie en kracht.
  • Rust: Langere momenten van rust inbouwen, want van daaruit komt mijn creativiteit en inspiratie en ben ik uiteindelijk ook beter in mijn werk.
  • Ik focus me op gemak in alles wat ik doe. Juist ook als moeder. Gaat het even niet zoals ik wens, dan is dat zo en laat ik me daar niet door uit mijn kracht halen.
Saskia:
  • Meer tijd maken voor familie en vrienden
  • Fitter worden en gezonder eten.

Zelfreflectie helpt je groeien

Wil jij 2019 ook mentaal of fysiek een stap vooruit maken? Of wil je meer balans tussen werk en ontspanning? Sta dan ook eens langer stil bij bovenstaande vragen. Het beste is als je de antwoorden opschrijft zodat je ze later nog even kunt teruglezen. Schrijf onder elke ervaring een conclusie of nog beter een intentie voor 2019. En check na 3 maanden eens hoe het ervoor staat. Jij bent hiervoor verantwoordelijk!

Neem ook eens een kijkje op de website van Nationale-Nederlanden. Hier vind je namelijk heel veel tips om nog beter voor jezelf te zorgen, gezond te bewegen en te werken.  En op deze pagina vind je alles terug over de Fitmodule van Nationale-Nederlanden die onderdeel uitmaakt van hun basisverzekering. Echt te gek want hierdoor worden bijvoorbeeld een sportmedisch advies, een leefstijlcoach en burn-out preventie vergoedt.

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *