RECEPT: POMPOEN RISOTTO VAN MARLIEKE

Vandaag een gastblog met een verrukkelijk risotto recept van Marlieke van Cotton & Cream.

marlieke

“Het leven proeven iedere dag opnieuw”, vanuit dat idee is Marlieke Koks haar blog Cotton and Cream gestart. De blog die fashion en food met elkaar combineert. Een creatieve invalshoek die goed werkt!

Marlieke, hoe bedenk je elke keer weer een nieuw recept?

”Er wordt regelmatig gevraagd of ik het moeilijk vind om een recept samen te stellen. Ik vergelijk het samenstellen van een recept dan meestal met het creëren van een outfit. Je neemt een mooie basis en voegt hier bijvoorbeeld iets pittigs, wat stoers en een vleugje zoete verleiding aan toe. Op zoek naar de juiste balans (met véél proeven) waar de kleur, smaak en vorm goed tot hun recht komen. Helemaal niet zo moeilijk dus!”

Waarom deel je dit recept met ons?
”Persoonlijk ben ik dol op gezonde gerechten met intense smaakcombinaties, zo experimenteer ik het liefst met zoete, pittige en kruidige, zoute smaken en wissel deze in een gerecht met elkaar af. Daarnaast probeer creatief te zijn met groenten en fruit, om hier eindeloos mee te kunnen variëren. Dit zijn tenslotte fijne vitaminen bommetjes die ook nog eens erg lekker zijn. Een pompoenrisotto is daar een goed voorbeeld van. Een verrassend gerecht bereid met o.a. pompoen, champignons, Parmezaanse kaas en koriander. Naast dat dit een enorm lekker recept is en daarom één van mijn favorieten, ziet dit gerecht er ook nog eens heel kleurrijk en vrolijk uit. Daar word ik nu gelukkig van!”

Benodigdheden (voor 2 personen):

  • 1/2 pompoen (maak van de andere helft een pompoensoep)
  • 8 champignons, in plakjes gesneden
  • 1 rood uitje, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook
  • 150 gram risottorijst
  • 1/2 liter groentenbouillon
  • 1/2 glas witte wijn
  • Parmezaanse kaas (of oude geitenkaas)
  • Verse koriander
  • Verse peper en zout
  • Olie om mee te bakken

To do’s:

1. Snijd de pompoen doormidden. Hier heb je wel wat kracht voor nodig, dus zorg ervoor dat je een scherp mes gebruikt en de pompoen op een niet-gladde ondergrond plaatst (bijvoorbeeld op een theedoek). Snijd de pompoen vervolgens in vieren en verwijder de pitjes met een lepel. Verwijder daarna de schil met een groentenschiller of schilmes en snijd het pompoenvlees in stukjes van c.a. 1 cm.

2. Fruit de rode ui in een zo groot en diep mogelijke pan, samen met wat olijfolie en een uitgeperst teentje knoflook.

3. Voeg daarna de pompoen toe, meng dit door de uitjes, olie en knoflook, en laat de pompoen in c.a. 10 minuten op middelhoog vuur stoven en zachter worden. Voeg de laatste paar minuten de champignons toe.

4. Voeg daarna de risottorijst toe. Schep de risotto door de pompoen zodat de korreltjes mooi glanzen door de olie. Blus het geheel daarna af met de witte wijn. Zet dit een minuutje op hoog vuur totdat de alcohol verdampt is.

5. Voeg vervolgens een scheutje bouillon toe aan de risotto. Voeg steeds opnieuw een scheutje bouillon toe wanneer de bouillon in de rijst is opgenomen en blijf ondertussen roeren. Doe dit 15-20 minuten, totdat de gehele (of een deel van de) bouillon is opgenomen en de rijst gaar is. De risotto mag lekker plakkerig zijn, maar niet “nat”! Breng de pompoenrisotto tenslotte op smaak met peper en zout.

6. Maak de borden op met de pompoenrisotto en garneer met flink wat Parmezaanse kaas en verse koriander blaadjes. Mmm, aan tafel!

TIP: wil je vlees bij dit gerecht serveren? Serveer dan apart een stukje gegrilde kipfilet, of meng wat gebakken stukjes kipfilet door de risotto.

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *