Op vakantie naar Cuba, travelreport van Valentine

 

Vandaag deelt mijn vriendin Valentine Berning haar reistips over het kleurrijke Cuba waar ze haar moeder mee naar toe nam. Wat zijn haar must see’s en leukste hotspots? Je leest het in dit travelreport over Cuba!

Travelreport Cuba Valentine Berning

Cuba reistips

Overal in Cuba zie je dit soort fantastische old-timers rijden

Ik vond Cuba prachtig, de mensen zijn ontzettend vriendelijk, je kijkt je ogen uit qua architectuur; zoveel verschillende soorten bouwstijlen en ornamenten door elkaar heen. Overal om je heen hoor je salsa bandjes spelen, met een Mojito in mijn hand en een briesje door mijn haar ben ik hier meteen helemaal op vakantie. Het leeftempo ligt een stuk lager als je dat vergelijkt met Nederland. Je hebt nauwelijks tot geen internet, wat betekent dat de mensen op straat niet voortdurend op hun telefoon kijken en het communisme is nog steeds zeer aanwezig in dit land. Je stapt echt terug in de tijd. Dat is ook de reden waarom veel mensen Cuba nu willen bezoeken, er zal door de recente afspraken met Amerika een hoop gaan veranderen en moderniseren de komende tijd.

cuba-reizen-strand

 

Mijn moeder en ik verbleven in Varadero, de noordkust van Cuba, dit is het gedeelte waar je de mooiste stranden vind en de meeste all-inclusive hotels. We hebben in totaal 2,5 dag strand gedaan en de rest van de dagen hebben we leuke tripjes gemaakt.

kaart Cuba

De plek die je absoluut gezien moet hebben is Trinidad. In deze kleine stad ga je terug naar 1900, waar paard en wagen en de gekleurde huisjes het straatbeeld bepalen.

Trinidad, Cuba

Trinidad, Cuba

Samen met mijn moeder in Trinidad

Las Cienfuegos

Een prachtige stad met mooie pleinen waar de Franse en Spaanse bouwstijl door elkaar heen lopen, super om op een bankje te gaan zitten en het straatbeeld op je in te laten werken. Ga vooral even langs bij een barretje waar ze het locale drankje Cachara aanbieden. Dat is een combinatie van honing, mint, rum en soda. Drink dit onder het genot van de live salsa muziek en je wilt nooit meer naar huis 😉

 

Santa Clara

Dit is de stad waar Che Guevara en Fidel Castro, Cuba kwamen bevrijden in de Cubaanse revolutie. Verder is er een memorial aan Che Guevara waar je meer over zijn leven te weten kan komen. Het is wel echt een toeristische trekpleister, dus bereid je voor op een lange wachtrij als je naar binnen wilt. Maar ja dat hoort bij het trage tempo, en is ook Cuba, relaxed, niks aan de hand, lekker in het zonnetje staan.

Havana

Echt een must see!! Zo’n prachtige stad. Mijn moeder en ik wisten niet wat we zagen, alsof terug in een jaren ’50 film waren gestapt met al die sierlijke gekleurde cabrio chevrolet wagens met een decorachtergrond van een Romeo and Juliet. Je komt echt ogen en oren te kort, zo’n bijzondere stad met prachtige gebouwen, veel verschillende kleuren huisjes en tegelijkertijd zagen de huizen er ook zeer vervallen uit. Het doet je denken aan vroegere tijden. Het straatbeeld wordt nu ook steeds meer bepaald door de toeristen die er rond lopen. Dat is wel jammer, maar als je spaans spreekt, kom je nog met de echt Cubaan in contact en kom je meer te weten over het land. Wij waren ook via een vriendin van mij met vrienden van haar in contact gekomen, waardoor we ook meer over Cuba konden horen en hoe zij tegen de politiek aankijken. Daardoor krijg je toch wat meer mee van het land.

Cuba travel report

Cuba vakantie

Leuke plekken in Havana

Lekker struinen door de stad en van het ene plein naar het andere plein lopen. In Havana Vieja is het leuk om te gaan naar de Plaza Vieja en daar een kopje koffie te doen en daarna naar het mooie Plaza de Armas en de andere pleinen te lopen.

Zeker even binnenlopen bij Conde de Villanueva (hotelletje) want bovenin hebben ze een superleuk traditioneel tabakswinkeltje. Cuba staat natuurlijk bekend om zijn sigaren en daar kun je alle kwaliteit sigaren proberen, even zitten en ze roken. Ik ben zelf niet echt een roker, maar toch hebben we een paar sigaartjes gekocht. Gewoon voor de fun.

Mojito’s  drink je op het dak bij hotel Ambos Mundos (waar Hemingway vroeger sliep) zodat je een mooi uitzicht hebt op het fort El Morro en el Cristo. Daar kun je ook de kamer van de Engelse schrijver bezoeken waar hij aan zijn boeken schreef. Als je moe bent van het lopen in Havana Vieja kun je je verplaatsen met een bicitaxi: betaal niet meer dan 1 cuc voor een ritje van 5 min. 1 cuc staat gelijk aan 1 euro. De pesos krijg je nooit in handen. Daarin maken ze wel duidelijk onderscheid tussen de toerist en de locals.

Bij RioMar kun je heerlijke zeevruchten spaghetti eten, een restaurant aan het water. Het is wat duurder vergeleken met andere restaurants, maar nog steeds betaalbaar voor 14 euro.

Havana, Cuba, vakantie

Kunst en Cultuur

Als je van kunst en cultuur houdt, moet je echt even naar Fábrica de Arte in Vedado in Cuba. Je betaalt 2 cuc entrée en dan krijg je van alles te zien: moderne kunst te zien, theater, film, bandjes, uitgaan en in de tussentijd kun je lekker cocktails drinken. Echt fantastisch! Dat is s’avonds open vanaf 20:00 uur.

Buena Vista Social Club, ga naar die band kijken en luisteren, zo bijzonder hoe levenslustig deze mensen nog zingen op hun 70e soms 80-jarige leeftijd!

Cuba reisverslag blog

Viñales

Dit is een prachtig natuurgebied in het westen van Cuba. Hier zie je Mogotes, een soort kalksteengebergtes met felrode aarde. Het is hier ook alsof de tijd heeft stilgestaan als je de boer met zijn stier het land ziet omploegen.

Het weer in Cuba

Qua weer hebben wij het ook super getroffen, een week lang mooi weer met 25 a 26 graden met een lekker windje. In de zomer schijnt het in Cuba wel heel warm te zijn, zo rond de 40 graden. Dus je kunt beter in de periode januari- maart gaan. Dan is het alleen wel drukker, omdat meerdere mensen inmiddels op dat idee zijn gekomen.

Cuba, reistips

Als je eraan zit te denken om naar Cuba te gaan, zou ik echt nu gaan. Het is nu nog een communistisch land en bijzonder om dat nog te zien en mee te maken. Het zal niet lang meer duren voor dit veranderd. . Voor mij was Cuba een onvergetelijke vakantie samen met mijn moeder en dat zal ik voor altijd in mijn hart sluiten.

Valentine

straatbeeld Cuba, reisblog

Weet je nog niet waar je naar toe wilt op vakantie? Bekijk hier dan de andere travelreports!

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *