InSync | Één zijn met jezelf – en waarom dat zo fijn voelt


 ‘’58 % van de vrouwen is minder geneigd iets nieuws te proberen omdat hun ‘innerlijke criticus’ hen het gevoel geeft dat ze niet over de nodige vaardigheden beschikken”.

 Dat blijkt uit een onderzoek gedaan door Google en GlobalWebIndex* onder 15.000 vrouwen van over de hele wereld. Bij de meerderheid van ons vrouwen is dus die innerlijke stem degene die ons tegenhoudt om het beste uit onszelf te halen. Dat is goed nieuws, want dat betekent dat we het ook kunnen veranderen.

 

De innerlijke criticus

De innerlijke criticus kennen we allemaal. Het is de innerlijke stem die ons 10.000 jaar geleden in het oerwoud hielp overleven. Het weerhield ons van te grote risico’s nemen die het verschil maakten tussen blijven leven of opgegeten worden door een roofdier. Een stem die vooral gebaseerd is op onzekerheden. In de huidige samenleving is die innerlijke stem alleen veel minder nuttig, Helaas praat zij nog steeds volop.

Insync zijn Activia

Mijn innerlijke stem zegt me dat ik niet genoeg kennis heb om een online cursus te starten, waarin ik mensen ga helpen naar een mooier leven. En ja dat klopt misschien als ik mezelf vergelijk mensen die al 20 jaar coachen, en 3 bestsellers hebben geschreven. Die strijd ga ik niet winnen.

 

‘’Ben je alweer niet gaan sporten’’ is ook zo’n kreet die regelmatig door mijn hoofd spookt en me een schuldgevoel aanpraat. ‘’Ik moet vaker met mijn ouders afspreken’’, ‘’Ik moet efficienter werken’’, en ‘’Ik moet beter luisteren’’ ook. Onze eigen – vaak te hoge- verwachtingen zijn regelmatig de oorzaak voor de stem in ons hoofd die niet ophoudt met praten.

 

Onze innerlijke criticus helpt ons, maar belemmert ons net zo vaak in onze groei. En dat is zonde. Wanneer je leert samenwerken met deze ‘innerlijke criticus’ in plaats van het gevoel te hebben dat het jou tegenhoudt, kan dat een groot verschil maken in hoe je richting kunt geven aan je eigen leven.

 

Ik vind het mooi om te zien dat grote merken zich steeds meer bezig houden met bewustzijn. Hier sta ik 100% achter en in samenwerking met Activia schrijf ik dan ook dit drieluik over ‘InSync’ zijn. In dit eerst deel wil ik het met je hebben over wat InSync zijn voor jou betekent.

 

Wat is InSync zijn eigenlijk?

Wanneer je InSync bent, heb je het gevoel dat de uitdaging die je aangaat precies in evenwicht is met je vermogen tot handelen. Dat je gevoel, je hart en je hoofd in connectie zijn. Sommige noemen het ‘flow’, anderen ‘aligned’ zijn, ‘in the groove’, ‘zen’, ‘dat het stroomt’, of ‘in the zone’. Ik noem het één zijn met jezelf.

Insync zijn gaat over Focus, een zijn met jezelf

Momenten dat ik InSync ben

Wanneer ik lief ben voor mijzelf en even de tijd neem om uit te rusten, met koffie op het terras en visualiseer dat alles altijd goed komt. Zelfs als het helemaal niet zo voelt en het één grote chaos is.

 

Of wanneer ik eerlijk ben tegen mijzelf, en mij naar anderen toe niet kleiner of groter voordoe dan ik ben. Ik stel mezelf kwetsbaar op, en deel wat er nog niet zo goed gaat. Maar ik ben ook trots op wat ik al heb bereikt.

 

Soms maak ik een bepaalde keuze waar niet iedereen in mijn omgeving het mee eens is. Maar omdat ik heel goed naar mijn intuïtie heb geluisterd, weet ik dat dit de juiste keuze is. En dan maakt het me dus niet uit wat anderen hiervan vinden.

 

De dag beginnen met een meditatie en merken dat ik de rest van de dag goed ‘in mijn lijf’ zit, is het liefste dat ik kan doen voor mezelf.

 

Vaak heb ik heel veel te doen op een dag, maar als ik dan alles zó goed gepland heb dat ik kan vertrouwen op mijn planning en me nergens zorgen om hoef te maken. Dan voel ik mij ook InSync.

 

De laatste keer was nog deze week toen ik heel krachtig uit mijn Pilates les liep om 08:00 uur terwijl 1,5 uur eerder ik nog in mijn hoofd hoorde “blijf maar lekker liggen joh”.   

   

‘Ik ben sterker dan ik denk’

Is een kreet die ik regelmatig tegen mezelf zeg, om te voorkomen dat ik naar mijn innerlijke criticus ga luisteren. Hiermee herinner ik mezelf aan emijn eigen kracht, en dat ik vertrouwen mag hebben dat het goed komt.

Mijn insync momentjes.

Mijn InSync momentjes.

Wat zijn momenten dat jij je InSync voelt?

Het is een mooie oefening om te bedenken op welke momenten jij je InSync voelt. Schrijf ze eens op. Maak bijvoorbeeld een top 5 van momenten dat jij helemaal het gevoel hebt dat je één bent met jezelf.

 

Als je nu kijkt naar jouw top 5, wat zou je dan kunnen doen om vaker dit soort momenten voor jezelf te creëren? Laat het mij – en andere lezers – weten door een paar van jouw InSync momenten te delen in de comments hieronder. Ik ben heel erg benieuwd! Volgende week in deel 2 ga ik dieper in op manieren waarop je kunt samenwerken met je innerlijke criticus.

Volgende week ga ik verder in op de innerlijke criticus en wat je kunt doen om hiermee samen te werken.

Sanny Verhoeven Insync

Hier ben ik helemaal InSync. Door me-time in te plannen en de tijd te nemen voor de dingen die ik het liefste doe.

Ps: Altijd op de hoogte blijven van de laatste videos? Abonneer je hier 🙂

* Studie uitgevoerd door Global Web Index, in opdracht van Danone in de zomer van 2016 (in 15 landen, met meer dan 15.000 vrouwen.)

Dit artikel is een samenwerking met Activia

Misschien vind je dit ook leuk

16 Comments

 1. 1

  Er zijn absoluut wel momenten wanneer ik mezelf InSync voel, maar ik moet weer op zoek gaan naar welke momenten dit voor mij zijn, gezien ik nu niet zo lekker in mijn vel zit.

 2. 2

  Hee Sanny! Wat een prachtig artikel; ik houd echt van dit soort dingen. Hier is mijn top 5:

  Om insync te zijn, is het belangrijk voor mij om zowel lekker te sporten en gezond te eten, maar me ook niet te druk te maken over mijn figuur. Ik word er veel gelukkiger van als ik op die manier voor mijzelf zorg, maar ook geniet van een keertje lui zijn of een avond wijntjes drinken. Dan ben ik niet slank als een model of heb ik zo’n platte buik als jij, maar dat is oké. Ik ben gezond en zeker niet dik en iedereen is toch anders.

  Daarnaast zijn vrienden en familie onwijs belangrijk voor mij. Nu ik 20 ben, heb ik echt een groep mensen om me heen waar ik dol op ben en 100% mezelf kan zijn.

  Creativiteit is ook iets waar ik me prettig bij voel. Zingen, schrijven, mijn studie (ik doe Industrial Design in Eindhoven), tekenen, wat dan ook.

  Me time heb ik zeker nodig! Ik ben een mensen-mens, maar ben ook graag af en toe alleen met een serie of boek.

  Wanneer ik in Málaga ben, waar ik een aantal maanden gewoond heb, voel ik me helemaal thuis. Dat is echt een happy place waar ik mij insync voel.

  Veel liefs!

 3. 3

  * Als ik naar mijn gevoel luister en weet dat het goed zit ondanks wat anderen ervan vinden.
  * Wanneer ik een voldaan gevoel heb na het sporten en me fit en gezond voel.
  * Na een rondje sauna waardoor ik daarna helemaal voldaan en leeg voel heb.
  * Als ik tijd neem om te lezen, en dan voornamelijk selfhulp-boeken waardoor ik meer leer over het leven en over mezelf.

 4. 4

  Tip: het boek verslaafd aan liefde! Raakte mij.. Gaat oa dieper in hoe je omgaat met die interne criticus en waar die vandaan komt. Als je oorsprong kent en weet dat je al goed genoeg bent vanuit je innerste zelf hoef je niet meer zo hard te vechten tegen die criticus en leef je vrijer. Leuk om te horen wat je ervan vond!

 5. 5

  Wat een goed en duidelijk verhaal. Ook dit moment zit ik overspannen thuis. En ben ik heel erg bezig met mijzelf weer gezond te maken en te houden. Een moeilijke uitdaging maar deze vind ik de moeite zeer zeker waard.
  Als ik kijk naar de 5 dingen die ik heb opgeschreven zijn dit momenten. Beseffen dat ik een goed leven heb met mijn man en de momenten samen. Mijn ouders familie en vrienden die mij dierbaar zijn in mijn moeilijke momenten. Een lekkere wandeling maken in het bos of op het strand. In bad gaan met een boek. En yoga in de ochtend.
  Ik ben benieuwd naar jou andere verhalen.
  Liefs Esther

 6. 6

  Ik voel me helemaal happy als ik:
  – op mijn werk mijn (puber)leerlingen help met oneindig geduld zonder geïrriteerd te raken omdat ik het al voor de 5e keer uitleg
  – thuis het huis lekker schoon en gezellig heb gemaakt met bijvoorbeeld bloemen of kaarsjes aan
  – lekker met een boek of tijdschrift in bad lig
  – met mijn hond in het bos loop of in de duinen zit en geniet van de natuur en de rust om me heen
  – in het weekend kook en iets nieuws uitprobeer zonder haast en met allerlei verse ingrediënten

  • 7

   Wat een heerlijk lijstje Wendy! Mooi om te lezen, ik krijg meteen zin om mijn huis op te ruimen en in bad te gaan haha Grtjs Sanny

 7. 8

  Als ik echt in sync ben, dan heb ik het gevoel dat alles klopt. Dat alles op dat moment precies is zoals het moet zijn. Er is dan geen verleden of toekomst en er zijn geen gedachten over mezelf of anderen. Alleen dus een hele diepe overtuiging dat alles helemaal goed is. Ik voel me daar heel vredig, rustig en ontspannen bij en ook vrolijk en dankbaar en openstaand voor alles. Het is een heerlijk gevoel, dat ik tegenwoordig iets vaker heb (zeg maar 1x in de paar maanden en niet meer 1x per jaar). Ik krijg het als ik vaak The Work van Byron Katie heb gedaan. Dat is een methode om je stressvolle gedachten te onderzoeken en daardoor los te kunnen laten.

 8. 10

  Ik ben erg op zoek goed contact met mijzelf. Ik hol mijzelf nog steeds voorbij, dat heb ik zo geleerd, en doe ik mijn hele leven al. Waar ik van in contact kom met mijzelf is: hardlopen, zwemmen, muziek luisteren en ook wel maken. Ik probeer mijn lijstje uit te breiden.

  • 11

   Hi Truus,

   Wat goed dat je dit weet van jezelf! Muziek staat bij mij ook hoog op de lijst en wandelen 🙂

 9. 12

  Ik heb mijn Criticus leren kennen tijdens een coaching die gebruik maakte van Voice Dialogue. Een van de dingen die er van mee genomen heb is dat de Criticus (inderdaad met hoofdletter, want ik die hem als een personage) opeens veel minder te zeuren heeft als ik ‘m in de spotlight zet. Letterlijk geef ik ‘m nu eens in de drie weken de macht over mijn toetsenbord (hij schrijft me dan een soort brief). En dan moet-ie eigenlijk altijd tot de conclusie komen dat ik ‘het eigenlijk zo slecht nog niet doe’ en uiteindelijk blijkt het mijn beste concrete plannenmaker te zijn – want hij weet best wel goed wat mijn volgende stap zou kunnen zijn.

  Ik vond het grappig om te ervaren dat mijn Criticus meer mannelijke dan vrouwelijke trekjes heeft, ondanks dat ik zelf vrouw ben. Heel af en toe laat ik ook andere persona uit de methode mij een brief schrijven, de Patriarch en de Matriarch met name, maar aan het eind van de dag kan ik die minder goed verleiden tot het geven van opbouwende kritiek.

  Ben benieuwd naar je volgende blog!

  Henriette

  Hal & Sidra Stone (de boeken die ik heb gelezen)
  – de innerlijke criticus ontmaskerd
  – thuiskomen in jezelf (handboek voice dialogue)
  – de innerlijke patriarch

  • 13

   Interessant, ik wist niet dat hier hele boeken over waren, ik ga het eens opzoeken. Ik zie ze inderdaad ook als personages. Mijn criticus is één van de meest redelijke, die is tenminste gevoelig voor argumenten. Het kleine kind en de puber zijn veel moeilijker om insync te krijgen…

  • 14

   Hi Henriette,

   Wat een leuke manier om om te gaan met je innerlijke criticus. Ik ga die brief schrijven zeker proberen. Ik denk ook dat alles wat je de ruimte geeft ook weer losgelaten kan worden, terwijl het groter wordt door onderdrukking. Daarom geloof ik ook niet in het negeren of wegduwen van die criticus. Interessante boeken ook! Dankjewel voor deze inspirerende reactie! Sanny

 10. 15

  Hoi Sanny,

  Ik type dit vanuit mijn hotelkamer in Chiang Mai. En voel mij vandaag de hele dag insync. Al was dat de eerste dagen in Bangkok wel even anders. 😉

  Mijn top 5:
  1: als ik een maf doe en mijzelf en anderen laat lachen.
  2: tijdens een wandeling, waarbij ik alles in mij opneem.
  3: wanneer het samenspelen met een andere acteur zo vloeiend gaat en er een magisch moment ontstaat.
  4: wanneer ik een oprecht en echt contact met iemand maak.
  5: wanneer ik creatief en expressief bezig ben. Dansen, visionboards malen, acteren, hoopdancen.

  De volgorde maakt niet uit. Voor mij zijn ze allemaal belangrijk. Ow en de 6de. Als het in mijn eigen tempo gaat.

  Ik ben altijd erg blij met je filmpjes en volgens mij zouden veel mensen blij zijn met je online cursus.

  Liefs Pauline, met wie je een paar jaar geleden tegelijk de Helweek deed.

  • 16

   Hi Pauline,
   Wat leuk van je te horen in Chiang Mai, ik ben daar jaren geleden ook wel eens geweest voor een trekking. Wat een inspirerende punten lees ik hier boven. Leuk om te lezen dat je jezelf goed kent. En denk je nog wel eens aan de Helweek?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *