Ik ben hooggevoelig (HSP). Jij ook?

Van behoorlijk wat kijkers kreeg ik de vraag of ik eens een video wilde maken over hooggevoeligheid ook wel HSP (Highly sensitive person) genoemd. 1 op de vijf mensen is hooggevoelig, maar lang niet iedereen weet dit van zichzelf. Het is ook geen aandoening maar meer een eigenschap die je -als je er goed mee om weet te gaan- ontzettend veel kan brengen.

In de voorbereiding van deze video ontdekte ik iets nieuws over hooggevoelig zijn. In deze video deel ik wat hoogsensitief zijn mij brengt en hoe ik er soms last van kan hebben. Hoe ik ermee om ga. En wat ik doe om mezelf af te sluiten van de energieëen van anderen.

Wat zijn de kenmerken van HSP?

Als een van de volgende eigenschappen jou bekend voorkomen is de kans groot dat je hooggevoelig bent. Ik ontdekte ook de site van Femke de Grijs. Zij is gespecialiseerd in dit onderwerp en heeft een test op haar site staan die je meer helderheid kan geven.

 

  • Je denkt diep na over alles en hebt de neiging (heel) perfectionistisch te zijn
  • Hebben een diep en rijk innerlijk leven; dromen, fantaseren en overwegen veel
  • Je bent gevoelig voor stemmingen en sferen
  • Je houdt er niet van als er op je vingers wordt gekeken
  •  Je hebt oog voor details
  • Je kunt heel intens genieten van natuur, muziek of kunst
  • Eigen emoties en emoties van anderen worden intenser ervaren
  • Functioneren minder goed als ze geobserveerd of geëvalueerd worden
  •  Je kunt je gemakkelijk overprikkeld voelen in een omgeving met veel indrukken (bijvoorbeeld door mensen en/of geluiden) en je vermoeid of leeg voelen
  • Hooggevoelige mensen vinden het gevoel van anderen heel belangrijk, waardoor ze moeilijk grenzen aangeven.
  • Je ervaart een gevoeligheid voor paranormale zaken.
  • Je hebt veel tijd nodig om bij te komen van indrukken/gebeurtenissen (je bent dan graag alleen).
  • Door je gevoeligheid heb je een lager gevoel van eigenwaarde, wat samen kan gaan met verlegenheid.

Herken je je hierin? Dan is de kans groot dat jij ook hooggevoelig bent. Heb je zelf een mooie manier gevonden om je kracht te maken van HSP? Laat het ons dan vooral hieronder weten in de comments!

Ps: Altijd op de hoogte blijven van de laatste videos? Abonneer je hier 🙂

Misschien vind je dit ook leuk

11 Comments

 1. 1

  Ik ben ook een HSP en zoek nog heel erg naar een manier om daar mee om te gaan. Ik zie het voornamelijk als een voordeel maar ik heb ook best wel last van helaas.

 2. 2

  Hoi Sanny,
  Ik herken wat je zegt. Ik vind het lastig om me af te sluiten voor emoties van anderen, dat visualiseren werkt bij mij helaas niet echt. Maar ik ga kijken op die site die je noemt en me er wat verder in verdiepen!

  • 3

   Jammer dat het voor jou niet werkt. Wel mooi om je er verder in te verdiepen. Zonde om er last van te hebben 🙂

   • 4

    Hai Nicole,
    Visualiseren werkt niet voor iedereen, maar er zijn veel meer manieren om te begrenzen. Een boek dat veel voorbeelden geeft is “Gevoeligheid en zelfbescherming” van Judy Hall. Ik hoop dat dat jou verder helpt.
    Een warme groet, Xandra

 3. 5

  Wat een eye opener zeg. Ik loop al een tijdje bij een psycholoog, zij zei dat ik een super gevoelig persoon ben, perfectionistisch en last heb van sociale fobie omdat ik mij in grote groepen snel terugtrek. Maar na het lezen van dit stukje en het kijken van het filmpje valt alles veel meer op zijn plek. Thanks sanny!

 4. 6

  Wat een eye opener Sanny. Bedankt voor deze video. Zelf heb ik nog moeite met de emoties van een ander terug te geven. Maar door jouw video is er al weer meer bewustwording bij me.

 5. 8

  Hoi Sanny,

  Ik herken mezelf ook heel erg in je video! Een aanverwant onderwerp waar ik zelf nogal eens mee worstel, is omgaan met de ‘zwaarte van de wereld’. Er gebeurt zo veel naars in de wereld: aanslagen, honger, ziekte, klimaatverandering etc. Om mezelf te beschermen ben ik gestopt met het nieuws volgen, waar ik me vervolgens wel eens schuldig over voel omdat ik mijn ogen niet wil sluiten voor problemen. Uiteraard krijg ik toch wel eens e.e.a. mee, waardoor ik vervolgens nachten niet kan slapen. Zou je een video kunnen maken met tips (voor HSP) om om te kunnen gaan met grote problemen in deze wereld en het nieuws dat daarover verspreid wordt? Ben benieuwd!

  • 9

   Hi Rhea,

   Ik herken wat je zegt. Helaas ben ik geen expert op dit gebied, dus kan ik daar nu nog geen video over maken. Ik heb wel vanmiddag een leuk gesprek gehad met Susan Marletta Heart zij is coach op dit vlak en heeft er heel veel goede boeken over geschreven. Dat zou ik even checken!

 6. 10

  Herkenbaar Sanny! Zo interessant om dagelijks met deze topics bezig te zijn (zoals law of attraction) Mij helpt het ook om mijzelf als het ware bij de hand te nemen als een klein meisje. “Ga maar spelen meisje, ik wacht hier :-)” geeft mij altijd een fijn gevoel! Geef je ook lezingen? Liefs, Jeanne

 7. 11

  Sanny, enorm bedankt voor je tips.
  Inmiddels heb ik ook boeken gelezen over HSP, maar ik kan het voor mezelf nog
  niet zien als iets positiefs. Ik heb veel last van emoties en het snel gekwetst zijn,
  waar je dan te lang mee blijft zitten.
  Je tips lijken me zeer waardevol en ik ga er zeker mee aan de slag.
  Weet jij of er belangenverenigingen zijn voor HSP? Ik zou zo graag ervaringen van
  anderen horen.
  Enorm bedankt voor je duidelijke video!
  Elise

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *