Het ochtendritueel van Jaap Duin

Het ochtendritueel van Jaap Duin, Elements expeditions

Ochtendrituelen ze kunnen je dag maken of breken. Je weet dat de tijd nemen in de ochtend om te sporten, mediteren of lezen voor een vliegende start kan zorgen, maar in hoeverre lukt dat allemaal in het echte leven? Elke week vraag ik een inspirerend persoon naar zijn/ haar ochtendritueel. Vorige week was dit Jet van Nieuwkerk en vandaag…

Jaap Duin

Jaap (32) is geboren op Texel, maar woont sinds 2002 in Amsterdam. In het dagelijks leven is deze charmante man psycholoog en sprekers coach van TEDX sprekers. Een paar keer per jaar organiseert hij Elements Expeditions. Een expeditie naar de bergen van Albanië of Noorwegen zonder vrouwen. Zonder telefoons. Zonder eten. Alles wat je eet zul je zelf moeten vangen.  Jorg (je weet wel mijn aanstaande…) heeft dit ook gedaan en kwam als nieuw terug van zijn expeditie.

Hoe ziet het ochtendritueel van zo’n oerman eruit als ie gewoon in Amsterdam is?

Ochtendmens?

‘Vroeger was ik een dramatisch ochtendmens. Totdat ik een vriendinnetje had die ’s ochtends om 05.00 uur buiten ging hoelahoepen (ik lieg dit niet!) en tegen mij zei: “if you snooze you loose”. Sindsdien sta ik steeds beter op, en snooze ik (bijna) nooit meer.’

Eerste gedachte bij het opstaan?

“Hoe voel ik me?” En als ik drukker ben, is vaak de eerste gedachte: “Wat moet ik doen?”

Hoe ziet jouw dagelijkse ochtendritueel eruit? 

‘Ik zet de wekker, maar meestal ben ik vroeger dan de wekker wakker. Dat komt deels omdat ik altijd met de gordijnen open slaap, en deels omdat ik op de een of andere manier altijd zelf net 20 minuten eerder dan mijn wekker wakker wordt. Ik doe een paar rekoefeningen, en maak mijn bed op. Dan neem ik een koude douche. Meestal duurt dat niet langer dan 2 minuten. Ik trek mn kleren aan. Als ik een belangrijke meeting heb liggen die kleren wel zo’n beetje klaar, maar anders trek ik gewoon aan wat overeenkomt met hoe ik me voel. Dan ga ik naar beneden en drink een groot glas water met citroen erin uitgeperst.’

Ontbijt

‘Ik ontbijt vrijwel altijd hetzelfde: ik kook wat water en maak een havermoutpap met rozijnen, kaneel en een lepel kokosvet. Soms doe ik daar een blauwe bessen of stukken appel in, net wat er in de fruitmand ligt.

Ik vind samen ontbijten zo’n beetje het leukste wat er is. Ik kan een kiwi heel mooi uitsnijden, althans dat vind ik zelf, dat heeft mijn moeder me geleerd, maar dat bewaar ik voor de meer uitgebreide speciale gelegenheden (samen met croissants en scrambled eggs a la Gordon Ramsay).’

Wat zou je graag meer in de ochtend doen, maar lukt je nog niet?

‘Mijn ideale ochtendritueel is om s’ochtends een stuk te gaan hardlopen en de zee in te duiken. Als ik op plekken ben in de natuur lukt mij dit makkelijk, maar hardlopen in de ochtendspits van Amsterdam, ik kan er niet aan wennen. En ook de grachten trekken me niet zo als zwemwater.’

Stel je staat op en voelt niet echt de energie om de dag door te komen, is er dan iets dat je doet om jezelf te motiveren?

Koud douchen helpt altijd! Echt. Het is zo’n barrière, vooral in de winter, om onder zo’n koude douche te gaan staan. De meeste weerstand die er dan in mijn lijf zit heb ik dan overwonnen.

Thanks Jaap! Ik ga bij deze het koud douchen experiment aan! Wil je meer weten over de expedities die Jaap organiseert? Klik dan hier.

You May Also Like

2 Comments

  1. 1

    “If you snooze, you loose!” Haha, fantastisch, die moet ik onthouden, en dat van een mede-hoopster… Eén snoozje kan ik niet laten maar ik kan wel beamen dat je van hulahoopen een geweldige positieve flow krijgt (letterlijk en figuurlijk, hihi) dus als je geen tijd hebt om de deur uit te gaan om te sporten maar wél die boost wil, is dat een hele goede tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *