Het ochtendritueel van coach Liane den Hartog

liane den hartog ochtendritueel life coach

Ochtendrituelen ze kunnen je dag maken of breken. Je weet dat de tijd nemen in de ochtend om te sporten, mediteren of lezen voor een vliegende start kan zorgen, maar in hoeverre lukt dat allemaal in het echte leven? Elke week vraag ik een inspirerend persoon naar zijn/ haar ochtendritueel.

Wat is het ochtendritueel van moeder en coach Liane?

Liane den hartog is sinds 2002 personal coach en ken je misschien als gastblogger van deze blog. Ze wil mensen helpen om inzicht te krijgen in hun belemmerend denken, en ze helpen om deze gedachten te positief te transformeren, daarover schreef ze o.a dit toffe artikel.

 

Ben je een vroege vogel of een uitslaper?

“Ik hou van de dag en ben een ochtend en een avond mens. Het maakt niet echt veel uit. Als ik maar genoeg slaap. Want als ik chronisch te weinig slaap krijg ben ik niet te harden.”

Wat is vaak de eerste gedachte die je hebt als je ’s morgens opstaat?

”Mijn eerste gedachte die ik ‘s morgens heb wanneer ik wakker word, is ‘wat wil ik denken en hoe wil ik me voelen vandaag’. En daar focus ik mij vervolgens enkele minuten op.

Klinkt misschien wel onwijs coachend, maar dit heeft mij onwijs geholpen om pro-actief de dag te beginnen en me niet teveel mee te laten sleuren door de alledaagse gebeurtenissen. Dit vergt natuurlijk wel wat regel-werk. Dus ik heb Haiko (mijn man) afgericht om mij ‘s ochtends 5 tot 10 min in mijn eigen coconnetje te laten.”

 Hoe ziet jouw dagelijkse ochtendritueel eruit? 

”Ik begin dus met dat korte momentje voor mijzelf. Dan trek ik mijn onesie en flipflops aan en prep de ontbijtjes voor man, zoon en mijzelf. Haiko brengt Max naar school fietst daarna door naar werk. Nadat zij de deur uit zijn, ruim ik op, en ga ik meestal een half uur sporten. Daarna onder de douche. Om kwart over 9 fiets ik naar mijn praktijk voor de jaartraining of mijn eerste cliënt waar ik om 09.30 uur mee begin.”

Hoe ziet je ontbijt eruit? En met wie doe je dat?

”Ik heb na de bevalling vijf jaar geleden een postnatale depressie en schildklierprobleem gekregen. Dat is de reden waarom ik op een levensstijl ben overgestapt die mijn hormonale balans ondersteunt. Dus Havermelk, Kokosmelk, puur fruit, geen geraffineerde suikers, havermout, chia zaden. Je kent het riedeltje vast wel. Ik stel het ontbijt van het gehele gezin zelf samen zodat ik weet dat iedereen alleen maar gezonde dingen binnen krijgt. Ik maak vaak de avond van tevoren mijn eigen overnight havermout met chiazaden klaar. Dan is die de volgende ochtend lekker vullend en koel.”

Wat zou je graag meer in de ochtend doen, maar lukt je nog niet?

”Ik zou idealiter ‘s ochtends wat meer stilte willen hebben. Maar met een kleine vent van 5 jaar die om je heen stuitert, is dat onbegonnen werk. Daarom ben ik van deze periode gaan genieten en heb een speel-moment met Max ingebouwd. If you can’t beat them, join them, zal ik maar zeggen. Want laten we eerlijk zijn, deze periode met zo’n lief mannetje is over uiterlijk 10 jaar toch weer voorbij. Dus met de ontbijtjes gaan we met z’n 3-en aan tafel zitten en maak ik met Max een puzzel, sommetjes of een tekening. Eventjes us-time. Soms doet Haiko mee, soms leest hij de krant.”

Stel je staat op en voelt niet echt de energie om de dag door te komen, is er dan iets dat je doet om jezelf te motiveren?

”Nou het mooie is dat wanneer ik cliënten heb, ik mijn aandacht helemaal naar hen verschuif en ik mijn eigen dip of vermoeidheid dan helemaal niet meer voel. Eigenaardig, maar werkt perfect. Ook toen ik zelf in de depressie zat, kon ik mijn werk gewoon blijven uitvoeren. Door mijn werk krijg ik vakantie van mijn eigen sores. Ideaal dus.

Ik ben nooit echt ziek of grieperig. Maar als ik een off-day heb en geen werk heb, dan kan ik lekker in bed blijven liggen en een keiharde chill-dag hebben. Ik maak dan alles de avond van tevoren klaar en laat Haiko het roer overnemen voor die ochtend. Onder het mom Happy mother, happy family, doet hij dat gelukkig met liefde.”

ochtend ritueel

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *