Het ochtendritueel van breinexpert Mark Tigchelaar

ochtendritueel Mark Tigchelaar

Elke week vraag ik een inspirerend persoon naar zijn/ haar ochtendritueel omdat dit zo’n belangrijk onderdeel is voor hoe de rest van je dag zal lopen. Vorige week was dat mental coach Liane den Hartog en vandaag…

Het ochtendritueel van brein expert Mark Tigchelaar!

Het wordt hoog tijd dat jullie Mark Tigchelaar (1984) leren kennen. Deze leuke man zie je heel binnenkort in een video interview voorbij komen. Mark studeerde neuropsychologie en ontwikkelde een methode om meer uit je hersenen te halen en beter om te gaan met de continue informatiestroom waar we dagelijks mee te dealen hebben. Met zijn UseClark methode kan je informatie sneller opnemen en onthouden. Zijn boeken zijn in 6 talen vertaald (waarom het Koreaans ?!) en meer dan 100,000 mensen volgde een training bij hem. Ik ben benieuwd of Mark zijn ochtendritueel anders aanpakt aangezien hij zoveel weet over onze mind.

 

Ben je bewust bezig met je eigen ochtendritueel? En de mogelijke impact hiervan op je dag?

”Ja, heel erg.”

Ben je een vroege vogel of een uitslaper?

”Ik ben wel echt een ochtendmens. Vroeger had ik het geniale idee dat als ik mijn wekker heeeel vroeg zou zetten, ik heel veel kon snoozen en daardoor het idee zou hebben dat het altijd weekend zou zijn. Ik had een tijdje dat ik de wekker standaard om 04.30 zetten, zodat ik nog 3u kon blijven liggen. Ik ben er gauw op terug gekomen: pff ik was vervolgens de hele week moe haha.”

Tegenwoordig sta ik door de weeks 07.30 op, en snooze ik helemaal niet meer. Ik word vaak iets voor de wekker wakker.”

Na mijn ontbijt begin ik aan mijn priming, dit is een belangrijk onderdeel voor de rest van mijn dag
 Hoe ziet jouw dagelijkse ochtendritueel eruit? 

“Doordeweeks heb ik een standaard ochtendritueel; ik sta om 07.30 op. Ik begin met een goed warme douche, maar de laatste minuut zet ik hem op z’n koudst. Hierdoor wordt ik helemaal wakker en ‘train’ ik mijn discipline spieren. Het voelt altijd goed om dat te doen. Vervolgens tandenpoetsen en aankleden.

Ik drink ‘ochtends altijd eerst een groot glas lauw warm water met een halve citroen er in. Dat is voor mij een momentje om over de dag na te denken; wat ga ik doen? wie ga ik spreken? etc. Vervolgens maak ik mijn ontbijt klaar, dat is meestal hetzelfde; marge kwark, met Granola, Kaneel en een Banaan. Het is voor mij niet voldoende om dat alleen maar te eten, maar het is lekker begin van de dag. Vaak eet ik 2 uur later nog een boterham.

Na mijn ontbijt begin ik aan mijn priming. Dit is een belangrijk onderdeel voor de rest van mijn dag. Ik begin met 5 minuten mediteren. De volgende 5 minuten lang doe ik ademhalingsoefeningen, waardoor mijn energie omhoog gaat. Je voelt de energie dan door je lichaam stromen. Daarna sta ik stil waar ik dankbaar voor ben, zodat ik de dag met enkel positieve gedachten start. Dit kunnen hele simpele dingen zijn of belangrijke gebeurtenissen in mijn leven. Tot slot visualiseer ik mijn belangrijkste korte termijn doelen. Nu ben ik helemaal klaar om mijn dag te beginnen.”

Het ochtendritueel van Mark Tigchelaar
Wat zou je graag meer in de ochtend doen, maar lukt je nog niet?

”Ik zou ‘s ochtends graag meer gaan sporten, maar het is me nog niet gelukt om dat er in te krijgen.”

Ik dacht vroeger dat als ik niet ging sporten, en mezelf ‘vrij gunde’ ik daar blij van werd
Stel je staat op en voelt niet echt de energie om de dag door te komen, is er dan iets dat je doet om jezelf te motiveren?

”Ja, eigenlijk is dat wat hier boven staat. Ik heb lang niet altijd de zin of de energie om koud te douchen, maar ik doe het gewoon elke dag. Hetzelfde geldt voor de priming. Wat ik wel interessant vind is dat, we vaak denken te kunnen voorspellen waar we een goed gevoel van krijgen: als ik X doe, dan voel ik me goed (of juist niet). Maar volgens mij kunnen we dit helemaal niet zo goed kunnen inschatten. Ik dacht vroeger dat als ik niet ging sporten, en mezelf ‘vrij gunde’ ik daar blij van werd, maar het omgekeerde is het geval. Je mag jezelf best inspannen voor iets, volgens mij geeft dat vaak het meeste geluk.”

Ook benieuwd naar het ochtend ritueel van coach Jaap Duin? Klik dan hier.

Misschien vind je dit ook leuk

4 Comments

 1. 1
  • 2

   Ja klopt. Als je het doet moet je het eigenlijk met een rietje doen want het tast je glazuur heel erg aan. Dat staat inderdaad nooit ergens bij.

 2. 3

  Misschien even wat zuur, maar het veegt de boel van binnen geweldig schoon, dankzij de vitamine C en flavonoïden. Darmen, nieren, lever en gal varen er wel bij. Deze stoffen ontgiften de lever, neutraliseren urinezuur, lossen klompjes kalk op en ook gal- en nierstenen. Ze verlagen de bloeddruk, versterken de bloedvaten en gaan bloedingen tegen. Citroensap stimuleert de darmen en een regelmatige stoelgang. Het is zeer desinfecterend. Het doodt wormen in de ingewanden en verwekkers van griep en verkoudheid. Dus het is zeker gezond voor je lichaam.

 3. 4

  Zoals elk verhaal twee kanten heeft is het belangrijk je eigen waarheid te vinden door gewoon citroen met heet water te drinken en te kijken wat het met jou doet. Groepsgedrag werkt twee kanten op, je bent voor of tegen, in welke groep zit jij? Vanaf het moment dat ik elke ochtend citroen met heet water drink loop ik tussen alle griep golven door. Wat weegt zwaarder je gebit uiterlijk, of een schoon en zuiver lichaam innerlijk. Het uiterlijke kan je elke dag checken, je innerlijk, hoe ga je dat doen? Mijn keuze was makkelijk gemaakt. Ik wens iedereen veel wijsheid in zijn of haar keus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *