HEB JE EEN ROTDAG? Dit helpt!

Iedereen kent ze wel, dagen die je zo snel mogelijk wilt overslaan. Het liefst blijf je onder de dekens liggen zodat je niet hoeft te denken aan je eeuwige to-do-list, deadlines, dingen die je al te lang hebt uitgesteld en mensen die aan je kop blijven zeuren. Ik had laatst ook weer zo’n dag. Vaak laat ik het depressieve gevoel helemaal toe. Maar nu dacht ik wat werkt voor mij nou eigenlijk goed om dit gevoel te lozen? Je ziet het in deze video:

 

 

Op zulke dagen, baal je eigenlijk van alles. Zonder dat er daar per se een reden voor is. Inmiddels weet ik ook dat het simpelweg je hormonen kunnen zijn. Een tijd lang heb ik bijgehouden hoe vaak ik last had van zo’n negatieve dag of dagen, daar herkende ik op een gegeven moment een patroon in. Soms is het dan heerlijk om me gewoon even kut te voelen en dat depressieve gevoel er helemaal te laten zijn. En er is goed nieuws! Want dit gevoel verdwijnt voor je het door hebt.

 

Dr. Jill Bolte Taylor deed veel onderzoek naar hersens en emoties. Zij zegt dit:

“When a person has a reaction to something in their environment, there’s a 90 second chemical process that happens in the body; after that, any remaining emotional response is just the person choosing to stay in that emotional loop. Something happens in the external world and chemicals are flushed through your body which puts it on full alert. For those chemicals to totally flush out of the body it takes less than 90 seconds.”

 

“We can all learn that we can take full responsibility for what thoughts we are thinking and what emotional circuitry we are feeling. Knowing this and acting on this can lead us into feeling a wonderful sense of well-being and peacefulness. The 90-second rule is totally empowering.

Als een emotie dus langer in je lichaam blijft. Dan is dat jouw keuze. Jij kiest voor het ‘waarom’. Waarom voel ik me zo? Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn? Dit wordt ook wel ‘het verhaal’ genoemd. De reden waarom je denkt dat je dit gevoel hebt. Als je zou handelen volgens de 90- seconden regel, dan wacht je tot het gevoel voorbij gaat, zonder hier een verhaal van te maken. Je accepteert dat het zoals het is. En het is voorbij.

 

happy dag

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *