Groot interview in het AD!

Super trots ben ik op het leuke en grote artikel dat afgelopen Pasen in de weekend bijlage van het Algemeen Dagblad stond. Blogs en YouTube-kanalen over geluk krijgen steeds meer bezoekers en de Geluksroute verspreidt zich door heel Nederland. ‘Geluk delen werkt aanstekelijk.’ Lees hier het hele interview samen met andere gelukszoekers Bas Haring, Naomi van Putten, en de Geluksroute:

Geschreven door anne Bonthuis. Illustraties Vlos Vingerhoeds

Urenlang eten, praten over eten en rondstruinen in buitenlandse supermarkten. Muziek aan op het hoogste volume en nog harder meezingen. Knuffelen met alle honden onderweg. Een half uur onder de warme douche. Lezen op een terras in de zon. Gesprekken met vrienden tot in de vroege ochtend. Beseffen dat iedereen van wie ik houd weer gezond is.

Het zijn gedachten en herinneringen die spontaan opkomen bij de vraag: ‘Wat maakt jou gelukkig?’De vraag wordt gesteld door Sanny Verhoeven (29), oprichter van het online programma Sanny zoekt Geluk.,,Het is een simpele vraag, maar het antwoord is niet altijd eenvoudig. Sommige mensen weten niet wat ze gelukkig maakt. Of ze weten het wel, maar het lukt ze niet ernaar te leven. Ik denk dat heel veel mensen bezig zijn met de zoektocht naar geluk. Daarom ben ik eind 2013 mijn blog en YouTube-kanaal begonnen.”

Facebookplaatje

Sanny is een bloedmooie, succesvolle vrouw. Ze reist als model de wereld over en presenteert televisieprogramma’s, zoals Kampeer TV  . Ze heeft een gezellig huis, een leuke vriend en lieve mensen om zich heen. Ogenschijnlijk heeft ze alles mee. ,,Als het facebookplaatje perfect lijkt, wil dat nog niet zeggen dat het ook perfect is. Dat wil ik met mijn programma laten zien. Ik ben net als iedereen bezig met de zoektocht naar geluk. En ik heb net als iedereen weleens een dipje. Mijn lezers herkennen zichzelf in mij. ‘Je maakt dingen bespreekbaar waar ik in mijn hoofd hele discussies over heb’, was een mooie reactie op één van mijn laatste video’s. En: ‘Door jou heb ik geleerd positiever naar dingen te kijken en te waarderen wat ik heb.’ Dat is precies wat ik wil bereiken. Mensen inspireren en positiever maken. Op mijn manier de wereld een klein beetje verbeteren.”

 

Haar YouTube-kanaal heeft inmiddels bijna 12.000 abonnees. Voor zo’n specifiek onderwerp niet slecht, vindt ze. ,,Beautyblogs, modeblogs en foodblogs zullen altijd meer bezoekers trekken. Die maken al jarenlang een groei door. Ik denk dat er wel duizenden van zijn. Toen ik met Sanny zoekt geluk begon, kon ik nog geen andere blogs of kanalen over geluk ontdekken. Pas de laatste tijd komen er steeds meer bij. Wendy van Dijk begon eind vorig jaar haar zoektocht naar geluk via een magazine en een website, de meiden van de blog Chicks love food zijn in maart begonnen met Chicks love happiness en ik heb onlangs Naomi van de blog Happy B’s ontmoet. Ik vind het een goede ontwikkeling. Natuurlijk zijn we concurrenten, maar we doen het allemaal net even anders.”

Waarom geluk nu zo’n populair en veelbesproken onderwerp is? Misschien omdat mensen steeds bewuster gaan leven, denkt Sanny. ,,Als ik om me heen kijk, zie ik dat iedereen een beetje klaar is met het oppervlakkige en neppe. Als je je eigen leven vergelijkt met dat van mensen die je op social media volgt, is het altijd een stuk minder flitsend en leuk. En als je jouw carrière vergelijkt met die van anderen, zijn er altijd mensen meer succesvol. Tegenwoordig zijn er zelfs dertienjarigen met een bloeiend bedrijfje. Ik had ook last van die bewijsdrang en het altijd maar leuk willen zijn. Maar uiteindelijk gaat het om jouw leven en hoe jij je voelt. Volgens mij komen steeds meer mensen tot dat besef. Daarom zijn mindfulness, yoga, meditatie en gezond leven ook van die hot topics.”

VVD- stemmers

Zingeving en spiritualiteit klonken velen van ons tien jaar geleden nog zweverig in de oren. Inmiddels horen ze steeds meer bij het dagelijks leven. ’s Ochtends tien minuutjes mediteren, ’s middags een lesje yoga en voor het slapen gaan lezen in De kracht van het Nu: niks geks aan. ,,Zelfs VVD-stemmers doen aan yoga,” grapt filosoof Bas Haring (46). Hij vindt het positief dat die vormen van ontspanning door meer mensen worden omarmd. ,,Ze zijn een tijdje ingepikt door zweverige mensen, maar in wezen is er niets zweverigs aan. Het zijn manieren om je lekker te voelen. Net als koken, schaatsen en hardlopen, dingen waar ik me lekker door voel.”

Het is niet vreemd dat Nederlanders op dit moment zoveel met geluk bezig zijn, vindt hij. ,,Ondanks de crisis hebben we het vrij goed voor elkaar in ons land. Als het in materialistisch opzicht goed genoeg gaat, heb je tijd voor andere dingen. Dan kun je nadenken over dit soort thema’s. Op het moment dat het slecht gaat, er voedselgebrek is, je geen goed huis hebt en je rondloopt met gaten in je schoenen, dan zijn andere dingen belangrijker.”

De visie van Bas op geluk is simpel: lekker in je vel zitten maakt het leven waardevol.

Niet het bereiken van grote doelen of het bewerkstelligen van veranderingen die de geschiedenis beïnvloeden, zoals sommigen van zijn collega’s beweren. ,,Hoe moet je je leven leiden? Dat is een klassieke filosofische vraag. Mijn mening is dat lekker in je vel zitten uiteindelijk het enige is waar het echt om gaat. Dat is mijn definitie van geluk. Geen kortstondige ervaring van extase of een intens gevoel, zoals mensen het vaak omschrijven. Dat soort momenten heb je maar een paar keer in je leven.” Haring gelooft dat mensen op het gebied van geluk van elkaar kunnen leren. ,,Je kunt niet zeggen: ‘Als je dit doet, word je gelukkig.’ Maar je kunt wel concrete tips geven die anderen helpen bij het uitzoeken wat hen gelukkig maakt. Het is goed en plezierig om jezelf af en toe wezensvragen te stellen. Ik zou alleen niet te lang blijven zoeken naar geluk. Van een levenslange zoektocht word je zéker niet gelukkig.”

Geluk is een manier van leven, denkt Naomi van Putten (28). Ze is een geluksblogger die mensen met tips, ervaringen en verhalen probeert te helpen. Samen met Kirsten (34) en Eva (22) schrijft ze sinds vorig jaar op de website Happy B’s over onderwerpen als onrust, fouten maken, mindfulness, loslaten, positieve psychologie, zelfhulpboeken, cursussen en wetenschappelijke artikelen in een toegankelijk jasje. Ze startte haar blog na het afronden van haar scriptie, die ze schreef over het oprichten van Happy B’s. ,,Uit mijn panelonderzoek bleek dat veel vrouwen behoefte hebben aan een platform over geluk. Ze vinden het fijn om praktische tips en ervaringen uit te wisselen. Mijn blog is eigenlijk een kleine community. Daarom heb ik er meer bloggers bij gezocht. Kirsten is moeder en Eva is student. Zij spreken allebei een andere doelgroep aan.”

 

Brood op de plank

Perfectie is een thema dat op haar blog veel langskomt. ,,Mijn ouders waren vooral gericht op brood op de plank brengen en voor het gezin zorgen. Mijn generatie, en ook de generatie net onder en boven mij, werkt niet meer alleen voor het geld. Het gaat ook om voldoening en erkenning, om bijdragen aan de maatschappij. Er zijn zoveel mogelijkheden, die moet je toch optimaal benutten? Je kunt een heleboel bereiken, maar je wilt ook nog de perfecte partner, vriendin, dochter, moeder en huisvrouw zijn. Daar kun je soms best moe van worden. Kirsten beschrijft op onze blog hoe zij dat niet langer volhield en hoe zij weer leerde genieten van het leven.”

Geluk begint volgens Naomi bij jezelf goed leren kennen. ,,Mijn definitie van geluk is blij en tevreden zijn met je leven. Alleen jij weet hoe je dat voor elkaar krijgt. Dat hoeft helemaal niet door mindfulness of yoga te zijn. Geluk is voor mij ook een opgeruimd huis. Ik geloof dat je gelukkiger bent als je geluk deelt met anderen. Dat laat de film Into the Wild zo mooi zien. Voordat de hoofdpersoon overlijdt, schrijft hij op een briefje: Happiness is only real when shared. Ik hoop dat wat wij delen lezers ook iets gelukkiger maakt.”

Geluksroute

Een offline geluksinitiatief dat zich als een lopend vuurtje door Nederland verspreidt, is de Geluksroute. Een idee van Marike van IJssel (50) dat in 2012 voor het eerst vorm kreeg in Leiden en door twaalf andere steden is overgenomen. ,,De Geluksroute is een route door de stad met allerlei leuke activiteiten. Vrijwilligers delen iets waar zij gelukkig van worden. Dat mag alles zijn: zelfgemaakte koekjes, samen een schilderij maken, kinderkleding ruilen, een stadspicknick, moestuinles, massages, een yogales of een staande ovatie. De laatste keer deelde een klein jongetje zaadjes uit van de Intratuin. Hij werd gelukkig van bloemen. Zo simpel is het. Je hoeft niets te kunnen om iets te kunnen delen. Dat vindt iedereen er ook zo mooi aan.”

Wie de tv aanzet of de krant openslaat, ziet voornamelijk slecht nieuws. Daarom speelde Marike al langere tijd met het idee een positief tegengeluid te laten horen. ,,Dat er een heleboel nare dingen gebeuren en er een heleboel mensen ongelukkig zijn, weten we. Maar wat maakt mensen nou eigenlijk wél gelukkig? Met wat voor mooie dingen zijn we bezig? Daar gaat de Geluksroute over. Iedereen mag dingen komen delen en ervaren. In een aantal steden hebben zelfs de sociale werkplaats, de GGZ en dak- en thuislozen meegedaan. Mensen die zich normaal verstoppen of juist bedelen om aandacht waren ineens geluksbrenger. Dat vonden ze helemaal fantastisch. Hun geluk was prachtig om te zien.”

Marike is overweldigd door het aantal aanmeldingen voor de route. Ze heeft een geluksteam om zich heen verzameld die de activiteiten in alle steden coördineert. ,,Sinds vorig jaar gaat het heel hard. Ik krijg veel mailtjes van mensen die het ook in hun stad willen beginnen. Daarnaast organiseer ik routes en projecten op festivals, in ziekenhuizen, op scholen en in verzorgingstehuizen. Ik zeg overal ja tegen, omdat ik zie hoe blij mensen ervan worden. Er hangt iets in de lucht de laatste tijd. Mensen lijken meer te willen doen voor een ander.”

Vooroordeel
Als Marike vertelt, wordt aan de andere kant van de tafel hevig geknikt. Stephanie Blom (28) en Monique Lijftogt (27) zijn aangeschoven. Zij zijn lid van het Utrechtse geluksteam. ,,Ruilen, gratis ophalen, hergebruiken, sociaal ondernemerschap, iets met een ander delen, dat zie ik steeds meer om me heen. Misschien worden we weer iets idealistischer. Bijna iedereen die ik over de Geluksroute vertel, is meteen enthousiast,” zegt Stephanie. ,,Ik ken wel mensen die het een zweverig concept vonden, maar na één keer meedoen was dat over. Geluk delen werkt aanstekelijk.”

Monique snapt de ‘ongelovigen’ wel. Dingen die je niet kan meten vond ze vroeger zelf ook maar vaag. ,,Door cursussen mindfulness en de Geluksroute ben ik daar heel anders naar gaan kijken. Het mooie aan dit soort initiatieven is dat het je laat nadenken over wat geluk voor jou betekent. Voor mij is geluk zien wat er is. Zelfs als er nare dingen gebeuren. Op de begrafenis van mijn opa las ik een gedichtje voor. Het begon met ‘vandaag is de dag om gelukkig te zijn’ en eindigde met ‘geniet van elke dag, elke dag.’ Zo voel ik het precies.”

Tijdens ons gesprek staat ze op om de man achter de piano te bedanken voor zijn spel. Hij kwam het café binnen en begon te spelen, zonder zijn jas uit te trekken. ,,Hij ging er onmiddellijk in op. Daar genoot ik van. Vroeger zou ik niets hebben gezegd, nu schud ik hem even de hand. Dat is het verschil.”

Jonge idealisten die zich op kleinschalig niveau bezig houden met de wereld beter maken; Bas Haring vindt het een toffe tendens. ,,In de jaren zeventig had je best veel bevlogen idealisten die ideeën hadden over hoe de wereld eruit moest zien. Zij maakten zich daar hard voor en voerden actie. Dat ben ik een tijdje niet meer tegengekomen. Nu zie ik weer mensen die dingen doen om de wereld beter te maken. Ze gaan niet de barricades op, maar zoeken een eigen manier. Deze geluksinitiatieven zijn daar een voorbeeld van. Dat kan ik alleen maar toejuichen. Met één belangrijke kanttekening: als je echt ongelukkig bent, bezoek een therapeut.”

 

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *