Geld besparen! Doe de financiele detox

 

Hoe kun je je financiën in 2016 (nog) gezonder maken? Door je bewuster te worden over wat je uitgeeft en natuurlijk door geld te besparen! Hoe begin je?

 

Nou heb ik op zich een hele gezonde relatie met geld omdat ik me al jaren aan een paar gouden tips houd. Maar voor het jaar 2016 heb ik 3 mega leuke, en mega dure goals op de agenda staan:

 1. Ik ga trouwen
 2. Na de bruiloft op huwelijksreis (meteen weer aan het werk lijkt me toch een beetje gek)
 3. We willen een huis kopen (in Amsterdam->reteduur)geld besparen tips

Nu ik dit lees denk ik vrouw je bent gek. Alleen zo’n huwelijk al, zodra het woordje trouwen erbij komt verdrievoudigen alle prijzen ineens. En dan een nieuw huis? Je hebt toch een heerlijk huis? Klopt! Alleen zie ik dat de huizenmarkt in Amsterdam zo aan het doordraaien is dat als we nu niet iets kopen, we over een paar jaar helemaal niet meer kunnen wonen in dit fijne stadje vanwege de uit de pan gerezen huur- en koopprijzen. Anyway dit zijn mijn doelen. En ik ga ze halen ook!

 

Daarom is het tijd voor een financiële schoonmaak!

Zoals ik net al zei houd ik me al jaren aan een aantal regels en ik kan je vertellen dat ze heel goed werken. Zo heb ik inmiddels een buffer opgebouwd waardoor ik een jaar zonder werk kan. Iets wat als freelancer heel prettig is.

 

Mijn geld bespaartips:

 • Houd 1 maand bij wat je uitgeeft en specifiek waaraan. Qua kleding, eten, koffies to go, tijdschriften, alles..Je hebt vaak geen idee…
 • Zorg dat je niet rood kan staan.
 • Gebruik nooit je creditcard behalve op vakantie (enige reden waarom je hem hebt).
 • Laat al je vaste lasten automatisch overboeken naar je spaarrekening, dit scheelt tijd, maar zorgt er ook voor dat je je geld niet ziet binnenkomen, waardoor je het uit zou kunnen geven.
 • Stel een vast bedrag op per maand dat je wilt sparen en laat dit automatisch overschrijven
 • Heb altijd een snack en een waterflesje in je tas, dan hoef je het niet te kopen.
 • Love your money, deze tip leg ik uit in onderstaande video.

Deze tips werken dus goed. But i need more! Nieuwe inzichten op het gebied van sparen en geld. Dus wat ik dan meestal doe is struinen over het web op zoek naar informatie. En nu kwam ik een paar dames tegen die hier helemaal inzitten en er zelfs over bloggen op hun site How 2 Spend It Ze hebben zelf een financiële detox challenge waar je gratis aan mee kunt doen!

geld bespaartips

Ik heb even nagevraagd wat dit inhoudt. Het is een zes weekse challenge waarin je elke week een opdracht krijgt.  Je leert o.a hoe je je administratie kunt indelen (huis, werk, studieschuld, verzekeringen etc.) daarvoor krijg je super mooie tabbladen. Je krijgt inzicht in waar je geld eigenlijk blijft en je gaat aan de slag met je gezonde en ‘toxic’ gewoontes op geldgbied. En je krijgt wekelijkse motivatie mails voor wat extra support,i like that! Ik ben heel nieuwsgierig wat me dit gaat opleveren, dus hopelijk verschijnt hier binnenkort een update met hoeveel honderden euro’s ik al gespaard heb. Misschien kun jij ook wel zo’n financiële detox gebruiken? Je kunt je hier aanmelden.

 

Misschien vind je dit ook leuk

11 Comments

 1. 1

  Mijn ouders hebben in een jaar 16.000 euro gespaard toen we gingen verhuizen in 2007 en alle inrichting muren vloeren etc als kosten kwamen.
  Mn moeder haalde elke week 250 euro van de bank en deed daar alles van. Alle abonnementen afgezegd en loterijen en goede doelen. Kleding kocht ze een jaar of weinig, zelfs cadeaus gingen van dit geld af. Ik heb er als kind helemaal niets van gemerkt en heb veel respect haha! Succes Sanny!

 2. 3

  Hele handige tips! Ik ga zeker even kijken naar die detox challenge, lijkt me wel erg leuk. Het bijhouden waar je je geld aan uitgeeft is altijd erg confronterend, maar wel heel goed. Ik vroeg me eigenlijk af wat je met het volgende punt precies bedoelde: “Laat al je vaste lasten automatisch overboeken naar je spaarrekening, dit scheelt tijd, maar zorgt er ook voor dat je je geld niet ziet binnenkomen, waardoor je het uit zou kunnen geven.” Voor mij is het nog een beetje onduidelijk wat je ermee wilt zeggen. :p

  • 4

   Hi Cariena,
   Als je maandelijks je loon van bijvoorbeeld 2000 euro gestort krijgt, dan denk je, ha fijn ik heb 2000 euro. Maar als je elke maand automatisch 300 euro hiervan automatisch over laat schrijven naar je spaarrekening (dit scheelt je tijd, want je hoeft het niet handmatig te doen), dan zie je nog maar 1700 euro. Dan is het spaargeld al ‘weg’ gegaan voordat je jezelf rijk rekent. Daardoor ben je minder geneigd om dat geld meteen weer uit te geven. Snap je?

   • 5

    Jaa ik snap het nu haha! Automatisch geld laten storten naar je spaarrekening dus. Heel slim 😉 Ben vandaag begonnen aan de financiële detox challenge, ben erg benieuwd.

 3. 6

  Leuk! Heb me opgegeven:) ben niet slecht met geld, maar wil graag meer sparen. Dus kom maar op met die challange.

 4. 8

  Leuke tips Sanny en wat heb je toch een vrolijke blog en youtube kanaal! Voor alle dames die net als jij aan het sparen zijn voor hun bruiloft en huwelijksreis: vergeet niet dat je ook op heel veel plekken kunt onderhandelen. Cateraars kunnen wel veel vragen, maar zie dat als een startbod. Vraag bijv bij andere locaties wat een zelfde soort arrangement zou kosten en gebruik dit in de onderhandeling. Trouw je in de zomer; spreek af met je locatie dat ze alleen kraanwater serveren, bespaart je zo een paar honderd euro op een warme dag. Mooie ringen gevonden, ga online op zoek of je ze ergens anders goedkoper kan vinden. En overweeg om als huwelijkskado aan iedereen een bijdrage aan je huwelijksreis te vragen. Daar zijn leuke websites voor en het maakt ook dat je net iets minder hoeft te sparen voor die mooie reis… En niet vergeten ook onwijs te genieten van alle voorbereidingen voor je huwelijk, de reis is minstens zo belangrijk als de bestemming 😉

  • 9

   Thanks!! Super goede tips.Het is ook wel insane hoe duur alles rondom trouwen is, dus we zitten al in een aantal onderhandelingen. De huwelijksreis is een beetje een sluitpost maar wel super belangrijk. Dus we hebben een mooie reden om te willen besparen op de dingen nu.

 5. 10

  Hey Sanne,

  Echt een hele leuke blog en video! Vooral de video! Je kan echt zo heerlijk jezelf zijn, nooit mee stoppen 🙂

  Liefs,
  Phil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *