Formuleer je goede voornemens voor 2018 op deze manier en ze werken wél

 Formuleer je goede voornemens voor 2018 op een andere manier en ze werken wél.

2018 komt eraan en dat brengt weer een hoop nieuwe verwachtingen en goede voornemens met zich mee…

Toen ik een jaar of 18, 19 was fantaseerde ik er rond het einde van het jaar altijd op los. Ik had allerlei dromen en verwachtingen voor het nieuwe jaar. In die tijd wilde ik actrice worden en droomde ik ervan om spontaan ontdekt te worden op straat. Ik schreef deze dromen op in een boekje en tijdens oud en nieuw wenste ik dat ze uit zouden komen. Hoewel dit vrij kinderlijk klinkt, is er qua dromen niet veel veranderd. Oké ik heb geen acteer ambities meer, maar ik fantaseer er nog steeds op los.

Groots durven dromen is nodig om te ontdekken wat je echt wilt, ook wanneer geld geen rol zou spelen en alles mogelijk zou zijn. Toch durven we dit als volwassene vaak niet meer. Zodra er een verlangen naar boven komt, popt ook de innerlijke criticus op die zegt dat je ”is ff niet zo groots en onrealistisch moet denken”. Heel irritant. Weet dat die stem je alleen maar wilt beschermen om niet te hard op je bek te gaan. Bedank het stemmetje en probeer je oordeel over wat je wel of niet zou kunnen laten gaan.

Alleen dromen is niet genoeg

Er moet ook wel een actieplan zijn om nieuwe doelen te doen slagen. En juist januari maakt duidelijk hoe belangrijk dat is. Want dan gaan we weer massaal (twee-derde van de Nederlanders) aan de slag met onze goede voornemens, maar ondanks alle goede bedoelingen geven de meesten van ons ze in februari al weer op.  

Onderzoek toont aan dat bijna de helft van de volwassen Nederlanders een voornemen voor 2018 maakt dat er op gericht is ergens mee te stoppen. Dit terwijl we juist gelukkiger worden als we ons focussen op dingen die we wél graag zouden willen.

Hoe kun je er nou voor zorgen dat goede voornemens wél slagen?

Het belangrijkste is dat je stopt met je focussen op wat je niet meer wilt in je leven. En dat je je gaat focussen op wat je wél wilt. Daar krijg je gelijk meer energie van. Welke ervaringen wil je hebben het komende jaar? Hoe wil je je voelen? En hoe kun je dát formuleren?

Mijn goede voornemens voor 2018

 

Kiezen voor mezelf

Vaker nee zeggen is iets wat ik de afgelopen maanden heb uitgeprobeerd er waar ik heel gelukkig van word omdat ik niet op elke uitnodiging meer inga, en zo meer tijd overhoud voor de dingen die écht belangrijk zijn. Toch denk ik bij nee zeggen al gauw aan een schuldgevoel dat naar boven komt, omdat ik mensen liever niet teleurstel. Daarom formuleer ik het liever tot ‘Kiezen voor mezelf’. Als ik daaraan denk is er geen sprake van schuldgevoel, wel van zelfliefde.

Blij zijn met de kleine dingen

Vaker positief zijn begint bij dankbaar zijn voor de kleine dingen. Daarom wil ik komend jaar starten met elke dag een foto maken van een moment waar ik blij om ben. Dit kan een lekkere kop chocomelk zijn of het spontaan tegenkomen van een vriendin.

Meer lezen

Om inhoudelijk boeiende video’s te maken, moet ik blijven groeien en daarom op zoek blijven gaan naar inspiratie vanuit verschillende hoeken.

Toerist in eigen stad

Dagelijks fiets ik langs de mooiste musea en oude gebouwen, maar in de helft heb ik nog nooit een stap binnen gezet. Op vakantie ben ik altijd overal geweest maar in mijn eigen woonplaats heb ik geen idee. Kortom: Ik ga op verkenning!

Elke week een nieuw gerecht proberen

Ik weet niet of jij dit herkent, maar ik kook altijd mijn vaste repertoire. Een keer in de zoveel tijd probeer ik eens wat nieuws en dat is altijd leuk, dus ik neem me voor om dit nog vaker te doen:-)

 

Experimenteren met make-up en haar

Ik doe elke dag dezelfde make-up op, en ik heb twee kapsels: haar vast, en haar los. Die paar keer dat ik dan mijn echt best doe voel ik me geweldig. Waarom zou ik me niet vaker geweldig mogen voelen?!

Dit zijn mijn zes nieuwe voornemens voor 2018. Je kunt het maar beter behapbaar houden en de lijst om die reden beter niet te lang maken. Toch zijn er nog een heleboel andere leuke voornemens:

Sparen voor mooie ervaringen i.p.v. spullen

Onderzoeken uit de positieve psychologie bewijzen het al jaren: We worden gelukkiger van het opdoen van nieuwe ervaringen, dan van het kopen van meer spullen. Maar toch stoppen we al onze tijd in het verkrijgen van meer geld en spullen. We worden gelukkiger als we meer dingen gaan ondernemen, zoals het aanleren van een vaardigheid en af en toe uit je comfortzone stappen. Zodat je voelt dat je groeit.

Meer nieuwe dingen proberen betekent niet altijd dat dit heel veel geld hoeft te kosten. En je kunt net als ik ruimte in huis maken door spullen die je niet meer gebruikt online te verkopen. Maak daarvan een spaarpot en ga daarmee iets leuks doen. Je kunt echt alles verkopen: kleding, apparatuur, oude telefoons, meubels, lampen, posters, boeken, eigenlijk alles dat je nooit meer zal gaan gebruiken.

 

Omgaan met mensen waar je blij van wordt

Je bent het gemiddelde van de 5 mensen met wie je het meeste omgaat wist je dat? Wie zijn deze mensen? En hoe beïnvloeden ze jouw humeur?

Misschien een goed idee om eens kritisch te kijken naar je vriendenkring. Met wie zou je altijd willen afspreken? En van wie kun je nog wat leren?

Meer gedaan krijgen

Ben je een uitsteller? Focus je dan niet op stoppen met uitstellen, maar op de uitkomst die je voor ogen hebt. Bedenk hoe je je voelt als het straks gelukt is. En stel jezelf de vraag waaróm je dit eigenlijk wilt? Dat voelt heel anders dan het moeten van jezelf. Jezelf straks een beloning geven om nu alvast te starten met die taak die je steeds uitstelt, kan ook helpen om jezelf te motiveren.

 

Verbreek een (persoonlijk) record

Waarom niet? Jezelf uitdagen is een enorme boost voor je zelfvertrouwen.

 

Extra vrije tijd

Krijg je simpelweg door minder tv/ Netflix /YouTube te kijken. Ook voor mij nog een hele uitdaging. Al zou je maar één avond in de week stoppen met tv kijken dan heb je al zoveel meer tijd om te sporten, een massage te nemen of te lezen.

Gezond en sterk lichaam

De focus leggen op meer sporten en minder eten werkt vaak niet. Omdat je dingen moet gaan doen die je niet leuk vindt. Als je je focust op wat je wel wilt namelijk een gezond en sterk lichaam kom je ook sneller met oplossingen om daar te komen. Hang bijvoorbeeld een briefje op de spiegel in de badkamer met een tekst die jou in beweging zet.

 

Meer geduld

Betekent niet meer door rood fietsen. Wel stoppen voor het zebrapad. En niet meer te hard rijden. Want hoeveel tijd bespaar je nou echt hiermee? 2 minuten? Is dat al het stressen waard?

Meer sex en tijd voor romantiek

Ik las laatst in een onderzoek dat we veel minder sex hebben dan 25 jaar geleden omdat we allemaal zo druk zijn. We hebben veel stress en zijn continue afgeleid. Romantiek en sex hebben is niet alleen goed voor je persoonlijke genot en je relatie maar ook voor je gevoel van eigenwaarde en voor je weerstand.

Lijkt mij een goede om deze aan je lijstje toe te voegen 😉

Me time

In het kader van ontstressen kun je elke week een moment inplannen om het wat rustiger aan te doen. Neem een massage, ga naar de bios, doe thuis een maskertje op, ga twee uurtjes de stad in om te shoppen, laat je nagels doen of maak een boswandeling.

Neem je verantwoordelijkheid

Het is zo makkelijk om iedereen altijd de schuld te geven, maar een slachtoffer rol aannemen brengt je helemaal niks. Kom in actie en doe iets aan de dingen die je graag anders ziet.

Je gevoel uitspreken

Als je het gevoel hebt dat je nooit helemaal kunt uiten wat je vindt, dan gaat dat op den duur knagen. Laat niet over je grenzen heenlopen en vertel wat er in je omgaat.

Netter worden

Als jij de grootste sloddervos op aarde bent word je niet zomaar ineens super netjes. Pak het aan in stapjes.

– Zorg dat alles een vaste plek heeft. Vaak slingeren dingen rond omdat je niet weet waar je ze moet laten.

– Neem je voor om kleding of spullen die je gebruikt meteen terug te leggen na gebruik.

– Ruim tijdens het koken de keuken al op.

– Ga voordat je naar bed gaat even 10 minuutjes door je huis om wat dingen terug te leggen op hun plek.

Naar buiten

Een frisse neus halen geeft ons letterlijk weer een frisse kijk op dingen. Als je veel in je hoofd zit, kom er dan uit door vaker naar buiten te gaan. Het hoeft echt niet meteen een hele boswandeling te zijn, gewoon een blokje om lopen heeft al hetzelfde effect.

Meer tijd – minder verslaafd

Wil je echt meer tijd? Kap dan met het checken van al je social kanalen. Ik heb het laatst ook gedaan, 1,5 week helemaal offline en het was gewoon eng hoeveel tijd ik ineens had. Nou zal ik nooit helemaal stoppen met social want het is ten slotte mijn werk. Maar er zijn wel een paar kleine dingetjes die je helpen om niet op elk piepje te reageren:

 1. Zet al je notificaties uit. Dat betekent dat je geen rode balletjes meer ziet. Zo check je al veel minder je mail of Instagram account.
 2. Verplaats veelgebruikte apps op je telefoon naar een paar tabbladen verderop. Of ‘verstop’ ze in een apart mapje.
 3. Leg je telefoon buiten het zicht als je aan het werk/ studeren bent. Je zal hem veel minder vaak willen pakken.
 4. Verwijder bepaalde apps van je telefoon zodat je alleen thuis op de computer kan inloggen en je dus veel bewuster omgaat met je verslaving.

Ik vond het ontzettend leuk om deze lijst met goede voornemens samen te stellen. Heb je iets gelezen waar jij je wel in kunt vinden? Of wil je hier nog dingen aan toevoegen? Laat het me weten in de reacties hieronder. En veel succes met het maken van nieuwe herinneringen en ervaringen!

Misschien vind je dit ook leuk

5 Comments

 1. 1
 2. 2

  heerlijk artikel dit. heel herkenbaar! mooie stappen om nu te ondernemen en in 2018 door te zetten.

 3. 3

  Lieve Sanny wat een heerlijk lang artikel echt voornemens waar je iets aan hebt en die mij tot nadenken zetten dankjewel. Ik ben nog steeds erg nieuwsgierig naar je online programma/ curcus. Als dit net zo fantastisch is als je blogs en video’s meld ik mij per direct aan!

  Ik wens jullie hele fijne feestdagen en een voorspoedig, gezond en vooral gelukkig nieuwjaar!

  • 4

   Hi Debbie,

   Dankjewel voor je leuke reactie! Ik wens jou ook al het moois voor 2018! Mijn online cursus ja, het laat even opzich wachten, omdat ik het zo compleet mogelijk wil maken. Er wordt aan gewerkt, en het wordt heel waardevol. Daarom werk ik er al zo lang aan.
   Liefs Sanny

 4. 5

  Heel herkenbaar, maar sommig voornemens zijn heel erg pre-moederschap, met name die omtrent tijd. Ik kan alleen maar zeggen… Neem dit jaar alle tijd voor jezelf die je kan vinden! Na de geboorte van je kleintje zul je daar nog vaak aan terugdenken. Ik ben heel nieuwsgierig hoe je straks je balans gaat vinden als moeder. Ik hoop van je te kunnen leren, want ik heb na 3 jaar moederschap nog steeds moeite alle ballen omhoog te houden 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *