Voel je direct beter met deze dankbaarheid oefening

dankbaarheid

Vorige week maakte ik een video over hoe ik positiever ben gaan denken. Vandaag deel ik deze oefening voor dankbaarheid met jou. Ik doe hem heel vaak, ook samen met Jorg. Vaker dankbaar zijn kan je helpen om meer geluk te ervaren in je leven. Hoe vaker je je focust op positieve dingen en momenten in je leven, hoe vaker je zelf ook positief zult zijn. Dit is dus te trainen.

We zijn er dankzij de wetenschap en positieve psychologie achter dat we de neurale structuur van onze hersenen kunnen veranderen door ons bewust te focussen op een bepaald gebied. Om je een voorbeeld te geven. De hersenscans van een taxichauffeur uit Londen, zien er in het geheugencentrum (de hippocampus) heel anders uit dan bij jou of mij. Doordat hij zich dagelijks focussed op het onthouden van de weg, is dit gedeelte veel verder ontwikkelt dan bij jou of mij en dat zie je letterlijk terug in hersenscans. En bij de scans van een monnik is het stresscentrum een stuk minder actief dan in mijn chaotische ‘ik-wil-het-allemaal-tegelijk’ brein, dat komt door meditatie.

Nou voel ik niet zo de behoefte om een monnik te worden of de weg uit mijn hoofd te kennen in Londen (hoewel?) Maar ik train wel graag het positieve gevoel. Het gevoel van tevreden te zijn, en blij zijn met hoe het nu al is. En dat kun je doen door je elke dag even kort maar heel bewust bezig te houden met die dingen.

Meer informatie hierover lees je hier.

Deze oefening voor dankbaarheid is super simpel, maar heel krachtig en je kunt hem overal doen. Succes! En laat me weten hoe het ging!

Dankbaarheid oefening

Misschien vind je dit ook leuk

3 Comments

 1. 1

  Ik benoem ik gedachte voor het slapen gaan alles waar ik dankbaar voor ben. Maar soms als ik moe ben ga ik er snel doorheen, zonder het gevoel te laten ‘inwerken’. Leuke oefening om eens ‘s ochtends tijdens het lopen naar het werk te proberen!

  • 2

   Ja die werkt ook fijn inderdaad, ik doe hem ook, dat geeft rust. En als je hem overdag doet geeft ie juist energie.

 2. 3

  Terschelling maakt mij zowieso altijd gelukkig 🙂

  Hahaha, zie net dat je ook bij horse board event bent geweest op IJmuiden… tof… Ik ken de ‘onderbroeken’ man goed vanuit surf wereldje, vandaar dat ik daar ook was (maar beetje afzijdig van een afstandje ) 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *