Dit wist je nog niet over kauwgom

Het is haast niet meer weg te denken uit onze handtas. Het kauwgommetje voor een frisse adem, om een lekkere bel te blazen, of om de luchtdruk in je oren te verlagen tijdens een vlucht.

Maar wat eigenlijk best raar is dat niet alle ingrediënten uit kauwgom gespecificeerd hoeven te worden op de verpakking. De meeste kauwgom bestaat uit een gombasis gemaakt uit synthetische bestanddelen, maar wat hier precies in zit is onbekend. Daarnaast bevat het meer dan 15 bestanddelen.  Zoals aspartaam, e-nummers, suiker, verdikkingsmiddel en een hele boel andere ongezonde en kunstmatige zoet- en kleurstoffen die we juist proberen te vermijden in ons voedsel.

kauwgom-ongezond

 

Moderne kauwgom update: Benbits

Dan is kauwgom ook nog eens heel slecht voor het milieu. Het breekt nauwelijks af en duurt 25 jaar totdat het helemaal verdwenen is uit de natuur. Het verwijderen van het hardnekkige goedje uit openbare ruimtes kostte in 2010 ook nog eens 250 miljoen euro.

 

Dit product is toe aan een gezondere duurzame update, dacht het Nederlandse merk Benbits. Misschien ken je het nog wel uit de jaren tachtig/negentig. Zij komen nu met een kauwgom die helemaal gemaakt is van natuurlijke stoffen, er zitten slechts 6-8 ingrediënten in, en het bevat geen suiker.

 

Benbits gebruikt gom uit de Sapodillaboom uit Mexico. Een zogeheten ‘Chiclero’ klimt naar boven in de boom en maakt met een mes een sneetje in de bast. De gomvloeistof ‘ Chicle’ stroomt uit de boom in een blik en wordt vervolgens verwarmd tot een dikke pasta. No trees were harmed during this process, want de Chiclero doet dit slechts een keer in de acht jaar. De smaak van deze kauwgom is precies hetzelfde als andere kauwgom soorten. Lekker fris. Hij verliest misschien net wat sneller zijn smaak en is iets plakkeriger wanneer je hem uit je mond haalt. De ingrediënten zijn biologisch, duurzaam en 100% afbreekbaar.

benbits

Goed voor je tanden

Kauwgom is heel lekker om op te kauwen, maar het heeft ook nog eens een functie! Tijdens het kauwen maak je namelijk meer speeksel aan, en speeksel voert bacteriën af. Het is daarnaast goed als je regelmatig kauwgom kauwt, vooral vlak na het eten. Daarmee verwijder je etensresten en het vermindert cariës.

 

Op de Rijksuniversiteit in Groningen zijn ze er na onderzoek achter gekomen dat 30 seconden kauwgom kauwen 100 miljoen bacteriën in de mond verwijderd.

 

De onderzoekers lieten een aantal vrijwilligers tien minuten lang kauwen om vervolgens te kijken hoeveel bacteriën dat stukje kauwgom opgenomen had. Bij iedere deelnemer bleek de kauwgom 100 miljoen bacteriën te hebben opgenomen. Hoe langer er op werd gekauwd, hoe groter het aantal bacteriën in de kauwgom.

 

Het bleek uiteindelijk het meest effectief om dertig seconden te kauwen. “Na langere tijd kauwen kan het aantal bacteriën in de kauwgom ook weer afnemen,” zegt hoofdonderzoeker Stefan Wessel tegen HP/De Tijd

 

Benbits is nu te koop bij Albert Heijn en binnenkort ook bij Marqt.

benbits

Dit artikel is een samenwerking met Benbits.
Meer van dit soort artikelen op je wall? Like Sanny Zoekt Geluk!

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *