Denk hier aan de volgende keer dat je een complimentje krijgt :-)

’Wat een geweldige jurk heb je aan!’’

‘’Leuke jurk? Dit oude ding?’’. In Nederland vang ik regelmatig dit soort gesprekken op, en ik betrap mezelf ook wel eens op de tekst ‘’o die was maar 20,- euro in de uitverkoop’’.

Tijdens de feestdagen is het extra bijzonder om eens wat vaker een lief compliment te geven, omdat we dan juist extra ons best doen.

 

Uit onderzoek van McKinsy blijkt dat niet geld, maar aandacht en complimentjes het meest motiveren. De Amerikaanse psycholoog William James zei aan het begin van de 19e eeuw al dat ‘De diepst menselijke behoefte, is de behoefte gewaardeerd te worden’. En voor dat waarderen bestaat een eenvoudige en goedkope vorm: complimenteren.

 

Maar wat maakt nou dat wij nuchtere Nederlandse vrouwen zo slecht zijn in het ontvangen van complimentjes? Hoe gaan we hier beter mee om? En hoe delen we ze makkelijker uit?

Hoe beter we een compliment kunnen ontvangen, hoe meer zelfvertrouwen en eigenwaarde we hebben. Mensen met weinig zelfvertrouwen, vinden het vaak gênant om een compliment te krijgen, omdat het compliment hun zelfbeeld tegenspreekt.

 

Als je gelooft dat je niet mega aantrekkelijk bent, en iemand zegt dat je er fantastisch uitziet. Dan klopt er iets niet voor je gevoel. Of diegene doet aardig om je gevoelens te sparen, of hij kent je niet, of hij staat gewoon keihard te liegen. Het geeft je een oncomfortabel gevoel. Daarnaast vinden veel vrouwen het verdacht als ze zomaar een compliment krijgen. Wat zit erachter? Moet diegene iets van me? Denken we dan.

Ontvangen

Een compliment geven is heel waardevol , vooral wanneer je voelt dat hij écht aankomt bij de ander. Terug horen dat het ‘maar een lelijke oude jurk is’ voelt als een klap in het gezicht van de gever.

Het enige dat je eigenlijk hoeft te zeggen is: ‘’Dankjewel’’. Of: ‘’Dat is aardig van je.’’ Door te lachen, laat je merken dat je hem echt ontvangt en er blij mee bent. Je hoeft niet meteen een compliment terug te geven.

 

Deel jij ze makkelijk uit?

Experimenteer er eens mee, zeker nu tijdens de feestdagen. Merk hoe vrolijk je er zelf van wordt om iemand in het zonnetje te zetten. Zorg dat ze oprecht zijn en passen bij jou. En maak het concreet.

Bij complimenten denken we vaak aan uiterlijke kenmerken zoals een mooie tas, of stijlvol pak. Maar denk ook eens wat verder. Je kunt iets zeggen over een mooie speech, iemand zijn stem, een slimme opmerking, een lekker gerecht , mooi gedekte tafel of hoe iemand altijd klaar voor je staat.

En lees ook even de leuke toevoeging van Martine in de reacties hier beneden:-)

Veel plezier!

Sanny

Ps: Altijd op de hoogte blijven van de laatste videos? Abonneer je hier 🙂

You May Also Like

4 Comments

 1. 1

  Je hebt helemaal gelijk. Dit maakt het ontvangen van een compliment ook veel leuker. En! Je leert datgene waar je een compliment over krijgt meer te waarderen. 🙂

 2. 2
 3. 3

  Hi Sanny,
  Sinds ik heb geleerd wat het verschil is tussen een compliment geven en waardering uitten, ervaar ik een duidelijk verschil in het ontvangen daarvan. Waar iemand tegen mij zegt; ‘Wat een lekker eten’. Dan zeg ik natuurlijk dank je wel, graag gedaan. En als iemand zegt: ‘Ik waardeer je tijd en inzet om deze maaltijd te hebben klaargemaakt’. Daar ga ik veel minder snel aan voorbij, deze komt echt aan. 🙂

  • 4

   Hi Martine,

   Ik waardeer je toevoeging (;-), ik heb in het artikel verwezen naar jouw tekst. Dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *