5x recept voor alcoholvrije cocktails met water!

Deze blogpost schrijf ik in samenwerking met Grohe

Cocktails! Ik ben er dol op. Ze geven me een instant zomers gevoel. En ik associeer ze met fijne gebeurtenissen zoals een feestje of vakantie. Nu ik zwanger ben kan ik alleen nog ruiken aan een heerlijke Mojito en ook als je niet zwanger bent heb je niet altijd zin in alcohol, maar misschien wel in iets gezelligs in je glas. Daarom deel ik vandaag 5 lekkere alcoholvrije cocktails die in een handomdraai te maken zijn!

Wat is er onmisbaar in een goede cocktail? Spuitwater! Oftewel bruisend water, en laat dat nou gewoon uit de kraan komen! Wij hebben sinds kort de Blue Home kraan van GROHE laten installeren, waar bruisend, gekoeld en gefilterd water uit komt. Bruisend water uit de kraan is behoorlijk luxe natuurlijk, maar gefilterd water wilden we al heel lang, en dat hebben we nu eindelijk.

”Waarom gefilterd water?” hoor ik je denken. Hoewel we in Nederland erg schoon drinkwater hebben, zitten er toch stoffen in die schadelijk kunnen zijn zoals (teveel) kalk, maar ook lood en koper dat achterblijft vanuit oude leidingen. Dan hebben we ook nog alle reststoffen van medicijnen die steeds moeilijker te filteren zijn en ook microscopische deeltjes plastic. Allemaal zaken die ik – helemaal nu ik zwanger ben – juist niet in mijn lichaam wil. Gezondheidsexpert Jesse van der Velde kan je er hier meer over vertellen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bruisend water uit de kraan scheelt me ook een hoop gesjouw met plastic flesjes en is een stuk vriendelijker voor het milieu.

IJs

Wat geldt voor alle cocktails die je maakt is dat je veel ijs nodig hebt, en je het hele glas tot de rand vult. Je kunt blokjes gebruiken of om het nog net iets echter te maken ‘gecrushed’ ijs.

 1. Ginger Lover

De naam van deze cocktail zegt het al, deze is echt voor gember lovers, want er zit verse gember in, én gemberbier. In gemberbier zit geen alcohol. Er zijn verschillende varianten op de markt en ze smaken echt anders. Voor dit drankje zou ik kiezen voor ‘Bundaberg’. Die is een stuk lekkerder dan het ietwat zure ‘Belfoir’. In alle varianten zit wel veel suiker, dus als je voor healthy gaat kun je deze beter overslaan.

Nodig voor 4 cocktails:
 • 100 ml bruisend bronwater
 • 150 ml Gemberbier (neem liever niet die van Belfoir. die is een stuk minder lekker dan bijvoorbeeld die van Bundaberg)
 • 50 ml cranberrysap vers geperst of uit een pak.
 • 4 schijven verse gember schijf (ongeveer 2 cm lang)
 • Sinasappels die over blijven voor de garnering kun je met de hand uitpersen en toevoegen

Laat het mengsel 15 minuten staan, zodat de verse gember goed kan mengen met de andere smaken.

Garnering:
 • munt
 • schijf verse gember
 • sinasappelschijfje
 • IJs
  1. Appel Nojito

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dankzij het limoensap is dit een fris zomers drankje, dat een beetje doet denken aan de bekende Mojito, maar wel ander smaakt dankzij het toevoegen van appelsap. Het bruiswater maakt er een echte cocktail van.

Nodig voor 1 glas:
 • 80 ml vers geperst appelsap
  • 60 ml bruisend bronwater
  • sap van een 2 limoenen

Optioneel maar niet nodig

• theelepeltje rietsuiker

Garnering
 • ijsblokjes of gecrushed ijs, partje limoen en munt blaadjes

Meng alle ingrediënten en je bent al klaar!

 

 1. Rosemary Delight

Deze cocktail is mijn favoriet! Het heeft iets behaaglijks, dat doet denken aan de winter door de smaak en geur van Rozemarijn, maar de combinatie met appels en cranberries maakt het echt een frisse feestelijke cocktail.

Nodig voor 6 glazen:
 • 2 kopjes water
 • 3 verste takjes rozemarijn
 • 1 kopje met vers geperste cranberries of cranberry sap uit pak.
 • 2 kopjes met vers geperste appels (4 ongeveer)
 • Optioneel extra bruisend bronwater voor de bubbels.

Garnering: IJsblokjes, een takje rozemarijn en rode besjes.

Bereiden:
 1. Doe het water in een pan en laat het koken. Voeg de rozemarijn toe en laat het 5 minuten zachtjes koken.
 2. Haal de pan van het vuur en zet deze na 5 minuten een kwartier in de koelkast.
 3. Pers de cranberries en appels. Mix dit met het rozemarijn water. Proef de smaak en voeg eventueel wat bruisend bronwater toe om de smaak minder sterk te maken, of omdat dat gewoon mooier staat in het glas.
 4. Maak de glazen mooi op met takjes rozemarijn en rode besjes.

 

 1. Cassis Cocktail

 

Nodig voor 1 glas:
 • 60 ml bruisend water
 • 60 ml sinaasappelsap
  50 ml tintelfruit appel
  • scheutje limonadesiroop – cassis smaak
  • ijsblokjes of gecrushed ijs

Garnering: prik wat losse besjes op een saté-prikker of gebruik aardbeien of een muntkroontje.

 1. Oranje bloesem

 

 • Nodig voor 1 glas:
  100 ml sinaasappelsap
  60 ml grapefruitsap
  10 ml citroensap half
  20 ml limoensap heel
  20 ml aanmaaklimonade frambozen smaak.
  ijsblokjes of gecrushed ijs

Garnering: partje grapefruit en muntkroontje

Let op: doe eerst het ijs in het glas, giet dan de mocktail erin, en giet er als laatste een scheutje grenadinesiroop (aanmaaklimonade ) overheen, voor een mooie effect in je glas.

Succes met maken! Altijd leuk om anderen te verrassen met een drankje of hapje waar je extra je best voor hebt gedaan. Ben je benieuwd geworden naar de Blue Home kraan? Kijk dan hier voor meer info.

Misschien vind je dit ook leuk

3 Comments

 1. 1

  Oeeh dit ziet er lekker uit, ik ga ze zeker onthouden voor komende zomer, vooral de ginger lover lijkt me lekker. Met deze cocktails vind ik het niet erg om de bob te zijn 😉 De foto’s zijn ook echt mooi geworden trouwens

 2. 3

  Dag Mariska bedankt voor je reactie, jij bent de eerste blogger die dat doet ? Ik kom Vd Veluwe en daar worden vrouwen ook nog wel eens per ongeluk zwanger. Ik geloof daarnet in, Haha. Ik wil daar niet over na hoeven denken. De meeste mensen die mij langer kennen begrijpen mij wel dus dat is fijn. Ik wil gewoon mijn eigen keuzes maken. En daarbij nu nog zwanger willen worden betekent ook nog veel voor je kind. Ben je als ouder tegen de 50 en heb je een jong kind wat op de basisschool zit. Dat vind ik ook sneu mijn vorige reactie met maar 1 zin ging per ongeluk en mag je wel verwijderen, Dankje, greets Irene

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *