4 vragen die je leven veranderen! Stap 3.

4 vragen die je leven veranderen

Onze gastblogger Liane den Hartog neemt ons vandaag mee in deel 3 van haar trilogie ‘Creeer je eigen werkelijkheid’ geinspireerd op ‘The Work’ van Byron Katie.

Tijd voor actie & bescherm je droom

Dag allemaal. Hoe was afgelopen week?

Vandaag deel 3 in: Hoe creëer je je gewenste werkelijkheid. Heb je deel 1 en 2 gemist? Klik dan hier voor deel 1. En hier voor deel 2. 

In dit derde en laatste artikel gaan we het hebben over de actie die voor deze week op het menu staat. Maar ook hoe je je eigen droom het beste kunt beschermen. En over hoe je jouw belemmerende ideeën die je doel tegenwerken, kunt ombuigen. Dus aan de bak zou ik zeggen…

Outflow – Maak je actieplan

Nu je elke dag als een trouwe pup kwispelend voor je moodboard staat en wéét dat het gaat gebeuren, is nu de tijd aangebroken om je mouwen op te stropen.

Voorgaande stappen waren voornamelijk introspectief en soul-searchend. Tijdens de komende week van actie en outflow, moet je wel jouw wens blijven visualiseren! Dus let the ‘can’t-wait-till-I-see-it-happening’ juice flowing!

Jij bepaalt wát maar het Universum bepaalt hóe

Zoals ik op de eerste dag heb gezegd; jij bepaalt wát maar het Universum bepaalt hóe het gecreëerd gaat worden. Wat jij wenst zal naar je toekomen, maar niet altijd op de manier waarop jij het verwacht. Dit bedoel ik met ‘hoe’. Houd je dus niet bezig met hoe het naar je toe zal komen weet dat het zal komen en vertrouw daarop. Dit is echter geen vrijbrief om niets te gaan ondernemen en op je gat te blijven zitten.

Welke acties horen bij jouw doel?

De allereerste oefening is dan ook om alle acties waar je nu aan denkt om te kunnen ondernemen om jouw doel te behalen, op een rij te zetten. En ‘in de actie gaan’, kan van alles zijn. Beperk jezelf niet. Denk out of the box en wees niet beperkend in de mogelijkheden. Weet je nog: jij gaat over wát maar niet de ‘hoe’. Geef ‘hoe het gaat gebeuren’ alle ruimte! Wees er klaar voor om je te laten verrassen. Met sprinkles on top. Alle acties die je hebt kunnen bedenken plan je in je agenda. En, voilà, zie hier je actieplan.Zoals je gaandeweg zult merken, zal de ene actie een andere voortbrengen.Hou gaandeweg deze reis contact met je droom en vraag jezelf af of je nog op koers ligt.

De valkuilen

Nu je aan de slag gaat, gaat jouw droom ook meer met anderen in contact komen. En onvermijdelijk kom je dan ook in contact met andere denkbeelden en overtuigingen. Mensen kunnen op je rode knoppen drukken, je kunt zelfs ontmoedigd of teleurgesteld raken. All is possible. Maar geen reden om op te geven. Neem in jouw contact met anderen verantwoordelijkheid. Wanneer je beïnvloed lijkt te worden door negatieve overtuigingen van anderen of in contact komt met sfeersponzen die als een stoorzender werken op jouw flow; neem verantwoordelijkheid en neem even geen contact met ze op. Of bespreek jouw droom niet met deze doelgroep. Breng jezelf niet nodeloos in situaties waar er getornd kan worden aan je droom. Waarom zou je dat jezelf aandoen? Neem verantwoordelijkheid voor je droom. Ze is toch belangrijk voor je? Nou dan!
En als dat betekent dat je sociaal wenselijk gedrag (tijdelijk) moet laten varen, so be it.

 

Onderzoek de sfeersponzen in je hoofd

Wees als een onbevreesde bewaker die jouw droom beschermd. Maar het is echter niet altijd voor signalen van buitenaf. Soms moet je je droom ook beschermen voor negatieve gedachten en patronen die jíj zelf kunt hebben.

Hier een simpele oefening om er achter te komen welke belemmerende overtuigingen jij hebt. Vraag jezelf af: ‘wat houdt mij tegen om dit doel te bereiken?´ En de redenen die hier als antwoord komen kunnen belemmerende overtuigingen zijn.

Bijvoorbeeld:
– Ik ben te oud om deze droom te kunnen laten uitkomen
– Ik ben niet knap genoeg om die leuke relatie te krijgen
– Niemand vindt mijn bedrijfsidee interessant.

Ga aan deze belemmerende overtuigingen werken. Transformeer deze ideeën, want ze zijn (misschien) niet eens waar en ze houden je tegen! Je kunt hier het boek ‘The Work’ van Byron Katie voor gebruiken.

Negatieve gedachtes: How to handel them?

Katie heeft een methodiek ontwikkeld om elke negatieve gedachte te onderzoeken zodat je jouw belemmerende gedachte niet meer geloofd.

Dus wanneer er bij de uitrol van je droom negatieve gedachten de kop op steken, negeer ze niet, maar maak er een fijn lijstje van. Negatieve gedachten zijn namelijk net zoals jengelende kinderen, als je ze gaat negeren, gaan ze alleen maar harder krijsen. Je moet ze niet al te serieus nemen, als ware het absolute waarheden. Maar je mag ze ook niet negeren.

05359ed9bdce4afd42db15d0c52429dc

Plan komende week een rustig kruiden-thee of latte-momentje en ga aan de slag met je belemmerende gedachten die je gevonden hebt. Doe The Work op elk negatief idee. Want het mag toch niet zo zijn dat door een negatief denkbeeld, jij je droom aan de wilgen hangt. Nope, dacht het niet.

De 4 vragen van Byron Katie zijn:

 1. Is het waar?
 2. Kan je absoluut weten dat het waar is?
 3. Hoe reageer je als je dit geloofd?
 4. Wie zou je zijn zonder de gedachte?

Keer de originele gedachte om naar het tegenovergestelde en zoek enkele voorbeelden dat dit waar is voor je.

Dus deze week is action-time! Onderzoek hoe je je droom kunt realiseren en sta als een licht onverwoestbare drakenhoeder voor je droom. Duld geen tegenspraak en wees onvermoeibaar.

En laat me weten, werkt dit voor jou?

coach The work

Liane den hartog is sinds 2002 personal coach.  Ze wil mensen helpen om inzicht te krijgen in hun belemmerend denken, en ze helpen om deze gedachten te positief te transformeren, zodat je dat kunt bereiken wat je wilt. Laat hieronder een reactie achter voor Liane.

Misschien vind je dit ook leuk

3 Comments

 1. 1

  Interessant Liane! Ik ben benieuwd naar de andere artikelen die je nog gaat schrijven :)! Ik vind het in ieder geval een positieve toevoeging op de ‘Sanny zoekt geluk’ site!

 2. 3

  ik heb avond te veel problemen aan mijn hoofd
  ik zet het dan wel op papier om dat onder controle te houden
  maar wil je alsjeblieft een filmpje maken over wat te doen bij tegenslag
  ik word snel gestrest als andere mensen mij continue blijven storen
  en ik steeds mijn plannen blijft veranderen dat ik steeds word aangesproken op mijn afspraken
  en hen altijd plannen voorbereid van wat ik wil doen
  het gebeurd te vaak dat ik het ervaar als lastig gevallen worden
  dan raak ik snel gestrest waardoor ik mijn plannen blijf uitstellen om dat ik word uitgeprobeerd door flexibel op te stellen
  maar ik vind het ook belangrijk dat ik mijn standaard plannen zoals het huishouden runnen en na te denken hoe ik mijn eigen leven wil gaan lijden
  uiteindelijk bedoel ik dat ik snel afgeleid word en vaak op de verkeerde momenten lastig gevallen als ik druk ben tijdens de werkzaamheden hier in huis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *