Het ochtendritueel van Zarayda Groenhart

Ochtendrituelen ze kunnen je dag maken of breken. Je weet dat de tijd nemen in de ochtend om te sporten, mediteren of lezen voor een vliegende start kan zorgen, maar in hoeverre lukt dat allemaal in het echte leven? Elke week vraag ik een inspirerend persoon naar zijn/ haar ochtendritueel. Vandaag het ochtend ritueel van…

Presentator & media ondernemer Zarayda Groenhart

Zonder mijn ochtendritueel was ik misschien wel in een depressie geraakt.

Als iemand weet hoe belangrijk ochtend rituelen zijn dan is het de altijd vrolijke Zarayda wel. Zarayda Groenhart richtte 3 jaar geleden haar inspiratieplatform TheWhyGirl op waar creatieve ondernemers je leren hoe je kan leven van je creativiteit. Vanaf 5 september organiseert ze de BusinessBNer Challenge, een gratis 7-daagse online cursus waar je als creatieve freelancer of ondernemer leert hoe je je bedrijf in de media spotlight zet. Zarayda wil dat er 10.000 creatieven, freelancers en ondernemers gratis meedoen, zodat de media geïnspireerd kan worden met 10.000 mooie ondernemersverhalen.

Hoe laat wordt je wakker?

”Ik was altijd een uitslaper maar ben sinds een paar maanden een vroege vogel. Bij wijze van experiment keek ik of het me lukte om als nachtuil een week lang om 07:00 op te staan. Eigenlijk ging dat moeiteloos. Na een levenlang van laat tot ‘s nachts doorwerken, kwam ik erachter dat ik ‘s ochtends super productief ben. Dus tegenwoordig ben ik een vroege vogel.”

WAT IS VAAK DE EERSTE GEDACHTE DIE JE HEBT ALS JE ’S MORGENS OPSTAAT?

”Als eerste schiet er door mijn hoofd wat ik allemaal wil gaan doen die dag. Wat er op de agenda staat. Maar die gedachten stel ik uit. Het allereerste wat ik doe is op de rand van mijn bed gaan zitten om even een schietgebedje van dankbaarheid te doen. Dankbaar dat ik weer een dag mag opstaan. Dankbaar dat er weer een nieuwe dag is. Dat ik gezond ben en ik leef. En daarna mag het raashoofd er weer zijn.”

Zarayda Groenhart Sanny Verhoeven

 HOE ZIET JOUW DAGELIJKSE OCHTENDRITUEEL ERUIT? 

”Ik begin elke ochtend met minimal 10 minuten dansen. Mijn lichaam wakker dansen. Daarna meditatie en een groene smoothie. Met dit ochtendritueel ben ik niet alleen reteproductief maar geef ik mijn creativiteit de kans om de dag te kickstarten. Als ik mijn ochtendritueel oversla, functioneer ik de rest van de dag maar op 50%.”

 

HOE ZIET JE ONTBIJT ERUIT? EN MET WIE DOE JE DAT?

”Ik ontbijt met een noten & zaden mix, met vers fruit en kokoswater. Daar drink ik een kopje thee bij en ik drink een groene smoothie. Nu ik weer vrijgezel ben, doe ik dat alleen.”

WAT ZOU JE GRAAG MEER IN DE OCHTEND DOEN, MAAR LUKT JE NOG NIET?

”Ik heb een redelijk uitgebreid ochtendritueel, alles duurt ongeveer een uur, bij elkaar. En alles zit in dat uur. Ik zou behalve het dansen nog wel wat buikspieroefeningen willen doen ofzo. Maar vaak schiet dat erbij in en denk ik, ik dans liever nog een nummertje van Beyonce in plaats van dat ik aan mijn abs werk.”

STEL JE STAAT OP EN VOELT NIET ECHT DE ENERGIE OM DE DAG DOOR TE KOMEN, IS ER DAN IETS DAT JE DOET OM JEZELF TE MOTIVEREN?

”Wanneer ik voel dat mijn energie laag ligt, leg ik me juist toe op mijn ochtendritueel. Ook al heb ik de grootste tegenzin, ik doe het juist. Omdat ik weet dat het voor mij de enige manier is om de dag met een volle batterij te beginnen. Ik heb dit heel erg geleerd ten tijden van het overlijden van mijn papa. Ik was toen zo leeg en zo verdrietig dat ik niet wist wat ik met mezelf aan moest. Het hebben van een ochtendritueel, wat voor mij een essentieel onderdeel is van radical selfcare, heeft me gered. Zonder dat was ik misschien wel in een depressie beland.”

 

Wil je net als ik meedoen aan Zarayda’s Business BN’er Challenge? Schrijf HIER gratis in. Het begint op 5 september!

Dit vind je misschien ook leuk

1 comment

  1. 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>